Den senaste tiden har jag på några hotell sett några riktigt smarta grejer. Små, men geniala hotellidéer i all sin enkelhet.

#1 Handdukar av olika färg

Clarion Hotel Amaranten var det inte enbart klassiskt vita handdukar i badrummet, utan det var olika färg på gästernas olika handduskskit. Så smart! Jag vill gärna hänga upp handduken och använda igen på hotell, men att hålla reda på vems som är vems är ofta problem. Här är lösningen. Smart, Clarion Amaranten!

#2 Hotell- och stadsinfo i egen tidning

Jag spenderade veckans första dagar i härliga Köpenhamn, och bodde på mitt absoluta favorithotell i staden – Hotel Guldsmeden Axel. (Jag har bott på ett gäng olika då mitt tidigare jobb innebar regelbundna resor till Köpenhamn)
Där fick man sitt rumsnummer skrivet på en tidning, som också innehöll all information om hotellet från wifikod och sociala medier-konton till frukosttider och telefonnummer. Dessutom hade man samlat sina bästa tips i olika kategorier till alla ställen där de har hotell. Lika snyggt som smart och inspirerande!

#3 Tandkrämstabletter och kranvatten

Hotel Guldsmeden Axel är ett hållbart hotell på alla sätt, och där deras ekologiska profil stack ut för 7-8 år sedan men inte skulle göra det längre så har man tagit det steget längre och allt från (helt ljuvlig) frukost till produkter andas Ekologiskt 2.0. Tandkrämstabletter (i liten pappåse) har jag aldrig sett tidigare, men man tuggar på en liten tablett tills den löses upp lätt och sedan borstar man med vatten så allt som känns som en vanlig borstning med vanlig tandkräm. Just tandkräm saknas cirka alltid på hotellrum, och tabletterna var smarta och skulle vara perfekta i resepackningen både för storlek och vätskesparande (genom säkerhetskontrollen dvs).

Att inte erbjuda vatten i flaska utan en tom, snygg flaska man gärna vill ha kvar och uppmuntra till att fylla på med “bästa sortens kranvatten” landar inom hållbart och ekologiskt 2.0 det också.

Har du stött på något nytänkande i hotellvärlden nyligen, eller kanske har någon idé själv? Kommentera gärna!

13 Comments

 1. Flera hotell jag besökte på Filippinerna låg långt fram med hållbart tänk, bland annat en snyggt flätad shoppingkorg på rummet att använda istället för att få varor/kläder etc i plastpåsar. Det fanns också ett litet spökdjur i trä som man lade på sängkläderna om man ville att de skulle tvättas (i annat fall låg de gamla kvar).

  Och tandkrämstabletter, aldrig sett. Så smart!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Man älskar ju alla nya idéer inom hållbarhetsområdet!

 2. Smart med olika handduksfärger, det har vi på landet också nere i bastun. Gillar att man på Downtown Camper byggt soffa i fönsternischen, det skulle jag gärna ha hemma!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Smart!

   Åh, ja det är ju bara SÅ härligt! Det har de på Fjällgården i Åre också, och den är verkligen såå ljuvlig. Barnen pratar fortfarande om det hotellet bara för fönsternisch-soffan!

 3. Smarta lösningar! Gillar också sånt och nånstans lite guilty pleasure att få känna sig lyxig på hotell och inte bara rädda miljö . Inom mig vill jag helst ha små flaskor men miljösamvetet förstår ju att en trist tvålpump (gärna med skum så det sparar riktigt ordentligt…) i duschen är bättre för miljön. Flasklösningen vad ju win-win!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men ja, hear hear – håller verkligen med!

   Ang flasklösningen fick jag en kommentar på Facebook från en person på en stor hotellkedja här i Sverige som tyckte det var en grym idé. Hoppas de kopierar den!

 4. För miljön
  Är det nog samma. Men älskar mär hotell har sömn spray man sprayar på kudde för att sova gott. Och när de kommer in på kvällen å bäddar upp sängen å lägger en chokladbit på kudden

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   What, sömnspray?! Aldrig hört talas om, än mindre sett!
   Älskar chokladbit på kudden! Det ser man inte så ofta längre?!

 5. Pingback: Hotel Axel Guldsmeden - tips på hotell i Köpenhamn -

 6. Pingback: Om att resa för att få hotellupplevelsen - RESFREDAG

 7. Smart det där med vattenflaskan. Synd bara att kranvattnet i Köpenhamn smakar så illa. Det minns jag från tiden när jag jobbade där. Det gick typ bara att dricka superkallt.
  Och jag har också bott på Amiranten. Gillade deras handdukar. De var så mjuka och sköna!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Tänkte inte ens på det! Kanske var väldigt törstig, haha. 🙂

 8. Pingback: Reseinspiration runt om i Europa - Jennifer Sandström

Write A Comment