Jag tillhör den skara som är övertygad om förträffligheten av runda armpuffar för barn till skillnad mot traditionella armringar, och de vi använt från allra första början och älskar heter Cherekringar. Stella fick ett par sådana i nyfödd-present (!) för 9 år sedan, vilket var genialt – de satt sedan på vid bad från att hon var runt 9 månader tills hon lärde sig simma. Numera finns flera olika märken av runda armpuffar för barn, som Aquarapid och Skruttenringen, men jag är för förtjust i Cherekringar för att byta märke. De är så otroligt bra!

Cherekringar från ålder under 1 år

Våra barn har alla tre börjat med armringar för bad när de varit under ett år. Det har sett likadant för dem alla tre, och nedan ser ni Meja vid en av alla pooler vi bodde vid på Bali. Hon var 12 månader och kunde inte ens gå ännu – men krypa till poolen och ta sig upp och ner och simma runt helt avslappnat kunde hon. För Cherekringarna gäller olika storlekar, och de mintgröna är för mindre barn och är de som de bör börja med.

Runda armpuffar för barn eller traditionella

När vi var i Stora Höga förra veckan så gick puffarna sönder. Det som hände var att Meja fick tag i dem och bet i dem så att det gick hål… Ingen höjdare, det var dyra små bett. Tidigare har vi varit med om att ett par gått sönder i ventilen, men då fick vi ett par nya – och rent allmänt så gäller att vara lite försiktig med ventilen och inte trycka ner dem för hårt. Efter att puffarna gick sönder häromdagen fick vi leta hemma efter vanliga armringar (som vi alltid har som backup under resor för ev trasiga puffar eller gästande barn hemma vid poolen som inte simmar så stabilt som de tror), och nu är jag ännu mer övertygad om varför runda är bättre. I de vanliga låg Meja i vattnet helt upprätt, lite som en sjöhäst, och hade inte alls den fantastiska rörelseförmågan hon har i runda. I runda svävar barnet fritt runt sin egen axel och kan helt bestämma sin position i vattnet, från att ligga avslappnat på rygg till att simma helt i vattenlinje. Det är den stora fördelen med runda armpuffar för barn. När hon hade de vanliga på sig kunde hon inte alls röra sig bra i vattnet eller ta sig fram särskilt enkelt medan hon i runda lätt simmar dit hon vill, och hon kämpade hårt bara för att hålla haka och mun ovanför ytan. Nu var de aningen stora med rekommendation från 15 kg där hon inte riktigt är ännu och det blev snäppet bättre med ett par med större flytkraft, men skillnaden var ändå enorm mot Cherekringarna. Jag lyckades hitta en gammal röd Cherek-puff i gömmorna och med en på var rörelsefriheten bättre än med de traditionella. Med andra ord – jag är helt övertygad om att runda armringar är enormt mycket bättre än vanliga och värda varenda krona. De kostar mellan ca 300 (Skruttenringen, Aquarapid) och 350 kr (Cherekringar) men är minst sagt värda det om man vill ha ett barn som ska lära sig hantera känslan i vatten.
Däremot skulle jag kanske inte lika tydligt motivera ett dyrt inköp av runda ringar åt äldre barn som är nära att knäcka simkoden, som jag utan omsvep gör för mindre barn. Större barn som bara behöver lite stöd för flytkraftens skull märker kanske inte lika stor skillnad för att motivera den stora prisskillnaden.

Att lära sig simma efter att ha haft runda armringar

Runda armpuffar ersätter förstås inte föräldratillsyn eller att lära sig simma på riktigt – men för att lära sig simma är Cherekringarna bra då de ger ett rörelsemönster som liknar vanlig simning. Stella och Max har båda lärt sig simma väldigt tidigt och kunnat flyta själva runt 3-4 år med hundsim och andra egna tekniker. Jag är övertygad om att sättet de lärt sig flyta i vatten även med puffar på varit en bidragande faktor – ihop med med många timmar i vatten under långresor förstås. Det är bästa simskolan!

När jag nu behöver köpa nya åt Meja (snart 20 månader) efter bit-olyckan så går jag på den röda, lite mindre varianten av Cherekringar. De rekommenderas för barn över 1,5 år och eftersom hon simmat bra med de gröna länge så känns det som ett bra och långsiktigt köp.

Write A Comment