Vi gjorde två vandringar i Kapstaden – upp på Table mountain / Taffelberget och upp till toppen Lion’s head. Table mountain är Kapstadens mest kända berg och stadssiluett, men spetsiga toppen Lion’s head är visserligen snäppet lägre men bjuder på mäktigaste möjliga utsikt – och det under hela vandringen. För att ta sig upp till Lions head går man nämligen en enkel grusväg som slingrar sig runt hela berget, vilket ger en fantastisk utsikt från första steg, och som sedan ger vyer i alla väderstreck. Enkelt, lättillgängligt och med det också barnvänligt – jag skulle gärna göra delar av vandringen upp på Lions head även med barn.

Kolla in den här filmen och häng med på vår vandring upp på Lions head!

 

På toppen av Lions head möts man av en liten platå där enbart de som tagit sig hela vägen upp av egen maskin befinner sig – till skillnad mot Table mountain där många människor är på samma gång eftersom det finns ett alternativ att åka upp med linbana – och platån på Lions head ger en utsikt i 360 grader runt Kapstaden – city bowl, the Twelve Apostels, Camps bay och Clifton beach – och mot en mäktig havshorisont. Det är helt magnifikt – och beskrivs allra bäst i filmformat (se ovan).

Enkel vandring inledningsvis, som sagt – men för att komma till toppen blir det mer krävande mot slutet. Den sista biten är det riktigt brant, och förutom sluttning vid sidan om de höga klippblock man klättrar upp på så är det på vissa ställen handtag på bergsväggen, kedjor, stegar och liknande. Hiken upp på Lions head klassas som enkel och tar bara knappa timmen upp och mindre ner – men slutet är riktigt utmanande, iallafall om man som vi väljer den svårare vägen. Det finns ett enklare alternativ också, som egentligen bara är fem minuter längre – men jag rekommenderar de med lite mer äventyrslusta att välja den svårare leden som man enligt skyltar gör “på egen risk”. Det är också då det suger i magen och börjar göra det även i benen, och med det också precis hur kul som helst. Kombinationen av utsikten, det lätta och med det snabba – och senare det mer utmanande, som sedan toppas med belöningen på toppen gör att denna vandring Lion’s head blev mer favorit för oss än den hike vi gjorde upp på Taffelberget via leden Platteklip Gorge / Gorges track.

Tips för hike upp på Table mountain:

– Ha ordentliga skor och tänk på att solen står högt dagtid – solskydd krävs
– …eller gå i solnedgång, det ska vara magiskt. Det rekommenderas även att göra vandring Lions head som månskensvandring – fullmoon hike – och då får du se till att ha en bra pannlampa med dig, några extra varma kläder – och förstås någon att gå med för säkerheten.
– Vatten är ett måste i packningen – det är en “lättare” hike men ändå frestar den på
– Starten går vid Lion’s Head parking lot. Vi åkte Uber både till och från parkeringsplatsen, och det tog 5-10 minuter från Camps bay

Lions head är den spetsiga toppen till höger här – den med platt topp är Table mountain.

Läs alla mina inlägg om Kapstaden under den här länken.

5 Comments

    • livetfrandenljusasidan.se Reply

      Det måst du verkligen – det var SÅ fint och superroligt!

  1. Pingback: Guide till Kapstaden - tips för en lyckad resa till Kapstaden -

Write A Comment