För nej, jag har inte cyklat riktig mountainbike i skogen förut. Konstigt nog. Jag gillar fart och utmaningar, och anser mig nog egentligen ganska orädd… Men det slog mig i spåret att viss rädsla ändå finns. Viss som i ganska stor. Det är lite som att man i utförsåkning om man inte trillat på länge blir rädd för att göra det fastän man egentligen känner sig hur säker och stabil som helst, och så blir man aningen fegare. När trillade jag på en cykel senast, liksom? Jag var nog mellanstadiebarn då. Så det känns ju lite läskigt så att säga, när stockar och stenar ska forceras och det om tekniken för just detta finns i princip noll insikt. Hur svårt kan det vara? tänkte jag innan, och även om det egentligen inte var svårt (på de leder jag körde) så var det just utmanande – men grymt kul!


Jag och Henke körde först en 10-kilometersled ihop, den lättaste. Områden med roliga och knixiga skogsstigar varvades med mer öppna grusvägar och allt i riktigt härlig inramning. Det är så vackert i Högbo!


mountainbike Högbo bruk

Sedan körde Henke vidare på tuffare leder och jag varvade enklare leder med att köra på Högbos nykomlingar som är kortare med tydligare karaktär. “Maja” var stundtals riktigt svår men gav klar mersmak!


mountainbike Högbo bruk
Just innan vi gav oss ut i spåren fyllde vi på med energi från fikabuffén och när jag kom in två timmar senare stod den fortfarande kvar och jag kunde backa. Perfekt!


För 4 timmars cykelhyra (minsta möjliga tid) betalade jag 295:- och det är det ju värt. Nu har jag just fikat och skulle kunna tänka mig ett varv till på 10-kilometaren… Men jag måste ju hinna spa också, så lagom får vara bäst. Men kanske ska jag hyra cykel och köra lite när vi är i Åre i juni?

14 Comments

 1. Det ser fantastiskt härligt ut! Jag trodde aldrig att jag skulle bli cykelbiten, men faktum var att Tjejvättern gav massor av mersmak. Kan tänka mig att MTB är snäppet bättre till och med!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Racer blir ju mer flow och meditativt men mountainbike mer utmanande och adrenalinigt. Finns utrymme för båda (förutom ekonomiskt att motivera att äga både och, haha)

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja det är verkligen fantastiskt!

 2. Hej Lisa, såg härligt och jag blir också inspirerad av din berättelse! Jag cyklar men mest på väg men jag ska köpa en Mtb och passa på att upptäcka alla dom nya mtb banorna i Högbo….Med vänlig hälsning, Mats

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vad kul att du blev inspirerad! Ja det är otroligt roligt med MTB – men svårt. Jag är också sugen att köpa en och köra stigarna här i Nacka… men de i Högbo smäller högre. 🙂

 3. Så underbar beskrivning av vårt vackra Högbo, jag bor 3 km därifrån.Funderar mkt på att köpa MTB men inte kommit mig för ännu.
  Men blev nu verkligen inspirerad

  Ha det//Lotta

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Hej Lotta, vad roligt att jag inspirerade dig! Börja med att testa – det är ju ett bra sätt att hyra och prova lite först också. Så vet man om ett köp är motiverat eller inte… men det är det säkerligen, så himla kul och bor du så nära så är det ju verkligen perfekt!
   Ha det! /Lisa

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vad härligt att jag kan inspirera! Hoppas ni får en härlig helg!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Åh, redan alltså! Vad kul! Njut, hoppas ställe såväl som väder levererar (lite säkrare på det första, visserligen).

 4. Pingback: Reseinspo: Reseåret 2015 – alla resor och de bästa Reseinspo-inläggen | Livet från den ljusa sidan

 5. Pingback: Att ta sig över tröskeln; aka att cykla i Nackareservatet - Livet från den ljusa sidanLivet från den ljusa sidan

Write A Comment