Åre är mer än känt för sin cykling och Åre Bike park är Skandinaviens största cykelpark, men vill man cykla i Åre med barn så kan det vara lite knepigare – downhill passar inte förrän de är lite äldre (mellanstadiet eller så?) och/eller lite extra äventyrslystna. Desto bättre passar att cykla på enkla leder, men just från Åre by finns vad jag vet inte några jätteroliga. Jag har fått många tips från många olika håll, och även fastnat för sidan Åre trails som jag halkade in på. Där finns alla cykel- och vandringsleder i området med, och man kan hitta lämpliga leder genom att filtrera utifrån olika önskemål. Med andra ord är det superenkelt att söka fram leder med rätt svårighetsgrad, längd, geografiska plats och annat. De har även en bra app till telefonen, där det är lätt att navigera runt på kartan och se tydligt utmärkta leder. Tips!

Vi valde idag att ta bilen till Björnen några kilometer från Åre torg, och cykla från Björnen till Fröå gruva. Det är en enkel led, bestående av en relativt bred grusväg (den gamla gruvvägen) med några få ojämnheter/grupp – och man får en belöning långt mer värd än utmaningen. Det är oerhört vackert hela vägen, med utsikt mot Fröå tjärn och Åreskutan med sin snöklädda topp. Max (6,5 år) klagade emellanåt på backarna, men egentligen var de inte mycket att gnälla över utan jag skulle säga att de var riktigt snälla. Stella (9 år) körde på med stor entusiasm om än med lite flås mellan varven, och i barnsadeln bakom Henke njöt Meja. Att cykla är betydligt mer populärt än att sitta i sele under vandring (tydligen), och jag skulle nästan våga påstå att det är det bästa hon vet. Mer cykling åt vår familj önskas, helt enkelt!

Cykla i Åre med barn Cykla i Åre med barn Cykla i Åre med barn Cykla i Åre med barn

När man kommer fram till Fröå gruva efter 3,5 kilometer är det inte bara gruvan i sig som är intressant med sina gamla byggnader från tiden då koppar utvanns, utan det är också enormt vacker omgivning – och så finns Bergstugan. Det är ett otroligt mysigt café/restaurang med riktigt bra mat lagad med mycket kärlek. Lunchbuffén såg superfin och fräsch ut, barnens pasta såväl som vår tunnbrödsmacka levererade men framför allt är de kända för sina våfflor som ska vara helt magiska. Nästa gång kommer vi en tid då dessa bättre passar vårt matschema!

 

Vi valde att cykla samma väg tillbaka igen som vi kommit, för att undvika bilvägen. Annars kan man köra bilvägen för att få till en rund slinga istället för tur och retur samma, men för oss fanns ingen anledningen. Leden från Björnen till Fröå gruva var verkligen perfekt för oss, och en led jag verkligen kan rekommendera om man ska cykla i Åre med barn.

Ett bonustips jag fick på instagram av inspirerande Helene var att lämna cyklarna och gå ytterligare 2 kilometer för ett dopp i Byxtjärn. Det blev det inte för oss idag men jag passar glatt vidare det till er!

5 Comments

 1. Visst är det härligt att cykla. Vi cyklade förra året med 11-åring och nästan 8-åring till blanktjärn vilket var en härlig runda som vi kan rekommendera.

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Wow vilken prestation inte minst av 8-åringen!
   Jag gick den för ett par år sedan (så sjukt fint!) och minns att jag tänkte ”what, finns det folk som cyklar här?!” -men tror det var just på väg ner från själva utsiktsplatsen mot Blanktjärn, och så har just det minnet fastnat? Men flera som rekommenderat det nu som MTB-led så jag borde verkligen ge den chansen. Hoppas få chansen i höst!

 2. Pingback: Åre med barn - 40 härliga tips (sommar) -

 3. Hej! Hade ni med egna cyklar eller finns det något ställe där man kan hyra vanliga ej svindyra MTB?

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vi hade med egna. Har lite dålig koll på exakt vad som finns att hyra – men det finns ju många ställen att göra det på så jämför. Och åker man bara stig så behövs inte downhill, stor skillnad.

Write A Comment