Redan för ett par år sedan trendspanade Ving kring att allt fler ser resan som en livsstilsförbättring. Resenären vill att resan ska vara en njutning, men samtidigt vill hen komma hem som en bättre version av sig själv. Att träna på semestern är en stor del av detta, och det märks ju verkligen i utbudet hos researrangörerna och träningsmöjligheterna är också något som hotell ofta marknadsför sig med. Samtidigt handlar inte livsstilsförbättringen enbart om träning utan att hitta en balans mellan fysiskt, mentalt och socialt välmående.

Det låter ju på ett sätt, kan jag tycka, rätt självklart. Vi vill njuta och få allt det där på semestern som vi kanske saknar hemma, eller som ger oss energi att ta med oss in i vardagen länge. Vi vill träna och röra på oss, äta och dricka extra gott, sitta länge och prata med respektive, barn, kanske släkt och gärna även vänner.
Jag tänker att risken med det skulle kunna vara förväntningarna på semestern, för om allt det ska infrias finns också stora möjligheter till besvikelse. Samtidigt så blir utbudet för oss resenärer bättre med researrangörer som följer trenderna och erbjuder en större variation. Jag tänker också att det är viktigt att lyfta den avslappnade sidan av det här, för jag tror inte att det är just stora gym och massor av olika gruppträningsklasser som tilltalar (även om det gör det för just mig som den träningsmänniska jag är), men också visa fina leder för vandring eller liknande som även kan inspirera den med en högre tröskel till träning som vill kunna få upplevelser och vara naturligt aktiva. Lite som det jag tror är hälsotrenden efter den starka träningstrend vi just nu befinner oss i.
Vad tror du?

Vings semesterrapport 2015 är verkligen superintressant (läs mer om rapporten 2014 här) och deras spaningar i punktform är dessa.

 1. Resor med likasinnade
  Vi har behov att söka oss till den grupp vi vill tillhöra (snarare än den typ av resor som verkligen speglar våra intressen). Med det ökar resor med smalare inrikning, t.ex hälsoresor, vinprovningsresor, vandringsreosr etc.
 2. Träning och upplevelser i symbios
  Vi vill uppleva på semestern, inte bara se och betrakta. Ja… vad jag kan säga om det är kortfattat – för det är just det jag allra helst vill ha. Aktiv semester där det aktiva kan ge mig mer upplevelser!
 3. Från ”tourist” till ”localist”
  Vi vill komma nära det lokala, inspireras, ta del av kulturen maten och landet vi är i såväl som få nya insikter. Och självklart är det så – iallafall för mig! Just detta är nog anledningen till att jag är lite emot stora hotellkomplex där hela semestern upplevs i den uppbygda ”fantasivärld” det i princip är, och där möjligheterna utanför området inte direkt är äkta. Att charterbolag tar ett steg i att göra lokala upplevelser mer lättillgängliga för sina kunder är nog dock välkommet hos många.
 4. Lättillgänlig träning som inspirerar
  Träningen på resmålet ska vara lättillgänligt och som en stor palett av möjligheter där man spontant kan välja vad man vill träna och när. Kravlöst och enkelt. Jo… det är nog därför vattengympapassen är så populära på hotellen, men också anledningen till att jag egentligen tror mer på bra gym och föreslagna vandringar och liknande än de mest nischade träningsresorna som fortsatt förmodligen mest tilltalar personer med träning som intresse enligt punkt 1.
 5. Njutningspoäng utan pekpinnar
  Många hävdar, tydligen, att de vill träna på semstern för att kunna unna sig god mat och dryck. Samtidigt säger många att det är träningen i sig som är njutningen. Låt oss hoppas att balansen är sund där emellan!
  Jag gillar inte att vi ska behöva ”tjäna in till” ångestfritt njutande men ska man vara mindre dramatisk så handlar det ju om att njuta av allt och känna sig fräsch – som en bra version av sig själv – även på semestern och den balansen uppnås bäst genom en mix. Så som jag resonerar i livet i stort.

IMG_3721Hur känns spaningarna för dig? Känns de igen?

Jag är ju en stark förespråkare av träning på semestern såväl som en aktiv semester, och älskar att träna på semestern (läs gärna mer under länken). Däremot går jag inte direkt till gymmet om jag haft en dag med över 20 000 steg på stegräknaren, och de dagarna är ofta de allra bästa. Kravlös träning men som allra mest välgörande, det förespråkar jag som semesterträning.