På tips från rutinerade Lovisa med familj (som också inspirerade rejält till denna spontana tripp helt och hållet med sina härliga inlägg) åkte vi till Högfjällshotellet idag för att där hoppa på Södra Kungsleden, som till vissa delar består av väldigt lättillgänglig led som funkar med barnvagn. Det finns en led som går till en liten tjärn och en stuga som första basläger, alldeles perfekt ställe för ett stopp. Det är 4,5 km dit och första 2,3 kilometrarna är till och med asfalterad utan att för den sakens skull vara ocharmig. Istället är det vackert och med rejäl fjällkänsla från första steg.
Våra barn är som jag sa inte alls i bra läge för vandring då Stella är för stor för att bäras och ingen av dem orkar gå längre sträckor. Det funkade dock ändå bra idag, de åkte sparkcykel stora delar av den asfalterade vägen (som bara lutade lätt uppför så det var görbart) och utöver det gick och sprang de, satt på axlarna och åkte vagn (Max). Lyckad kombination men vi föräldrar har en del att jobba med vad gäller att inte alltid vilja nå mellan punkt A och punkt B på så kort tid som möjligt, om man säger så… (och gärna ha ännu längre mellan punkterna) Vi var visserligen hyfsat duktiga på att njuta på vägen och barnen gillade att bygga på stenrösen, klättra, plocka blåbär osv. Vår fjällvandring till tjärnen/stugan och tillbaka, 9 km totalt, tog inklusive alla stopp och då ett längre för mellis och stenkastning vid tjärnen exakt tre timmar. Riktigt härlig fjälltur!

Det är svårt att med bilder få fram den fantastiska naturen och vidderna men med ett gäng bilder kanske jag kan ge lite insikt i det iallafall.

20130801-235952.jpg
Entusiastiska innan.

20130802-000000.jpg
På sparkcykel uppåt, och lite på egna ben. Men mycket i vagn och på axlar (vi fick vår träning idag…). Med Stella räknade vi stolpar – vi försökte köra med 10 stolpar på den enas axlar, 5 stolpar gå och sedan 10 på den andras osv. Gick okej men oj vad vi peppat idag.
Däremot när vi skulle ner och återförenats med sparkcyklarna där vi lämnade dem vid asfaltens övergång till grus – då gick det snabbt kan jag säga. Vi fick springa bredvid för att bromsa dem, inte minst bredvid Max vars förmåga till konsekvensanalys är betydligt lägre än Stellas.

20130802-000010.jpg
Blåbären i fjällen bor granne med ljungen.

20130802-000020.jpg
Äntligen framme vid tjärnen, där fika lockade Stella och stenkastning Max.

20130802-000103.jpg
Bara så vackert!

20130802-000118.jpg

Motivationen för barnen handlade annars om att få bada senare på dagen. Så efter en sen lunch gjorde vi Experium i över 2,5 timmar. Glada barn och vi hade extra kul i en badhall med väldigt lite folk vilket gjorde det lättare att hålla uppsikt samtidigt som vi kunde åka alla vattenrutschkanorna oräkneliga gånger utan att stå i kö en enda sekund. Hit!

Behöver jag säga att barnen somnade innan vi rullat ut från Lindvallens parkering när vi satte oss i bilen vid 18..?

Med det summerar jag en grymt lyckad Sälenvistelse, vi kommer tillbaka! På listan då håller vi förutom det vi hann med att prioritera den här gången bland annat fäbod med ponnyridning, våffelstugor, gå upp trollstigen i Hundfjället, cykla (oj vad kul det såg ut!), bowling, fjäll-löpning, Lindvallens utegym och ja – det finns hur mycket kul som helst i Sälen på sommaren och vi fick mersmak. Kanske två nätter nästa år?! Att redan vara så nära (när vi är i stugan) och kunna anpassa dagar och längd efter väder och kalendern i övrigt är ju bara en extra bonus.

5 Comments

  1. Pingback: Bära äldre barn i ergo | Lisa & livet från den ljusa sidan

  2. Pingback: Reseinspo: Med små barn i sommar-Sälen | Lisa & livet från den ljusa sidan

  3. Pingback: Vackraste lederna i Sverige för traillöpning

  4. Hej! Ett gammalt inlägg men skulle gärna vilja fråga några saker då vi tänkte gå denna led i sommar med barnen.
    När man har kommit till grusvägens slut, är det vara att vända om då och ta samma väg tillbaka? Vi kommer ha en barnvagn med oss. Har läst att man sk kunna gå runt en sträcka på 9km men att underlaget blir lite besvärligare sedan.

    Mvh jenny

Write A Comment