Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby Sjöstad en magisk bonuskväll

Jag fick en sådan oväntad bonuskväll igår! Jag har några gamla vänner sedan mammalivet på Kajen (dvs Liljeholmskajen, det område i Stockholm där vi bodde fram tills vi flyttade till Nacka-huset för 4,5 år sedan) som jag saknar något så ruggigt, och som jag lyckas träffa alldeles för sällan. Det är mycket jobb från alla, barnveckor att ta hänsyn till och… så mycket liv och annat som så lätt kommer emellan. Ibland försöker vi genom att boka upp långt i förväg, men ofta så hjälper det inte utan blir mer stress än en garanti för att faktiskt lyckas ses när avtalat datum närmar sig. Så, snacka om att det var en bonus att med så lite som några timmars varsel både komma på idén att ses och lyckas genomföra det – samma kväll. Samma sannolikhet som en trissvinst, ungefär.

Vi sågs vid Luma i Hammarby sjöstad som för oss – några kvar på Kajen och bland annat jag i Nacka – ligger mitt emellan och samtidigt är lätt att nå för oss alla tack vare tvärbanan, och runt där finns flera ställen jag tycker passar bra som vardagskrogar. Sushihaket Tezekuri är alltid bra, mer avancerade Fandado bra om man vill ha något snäppet lyxigare, krogen Göteborg helt okej och så Jimmys marina som sista utväg. Igår insåg jag dock att den sistnämnda lagt ner – har ingen aning om vad som hände där, men verkar som att det kommer tas över av Söderkrogen Blå Dörren. Iallafall. Igår gick vi till Nya Carnegiebryggeriet, och det var trots att det nu funnits i några år första gången jag var där. Det var riktigt trevligt som vardagshak, får jag säga.

Nya Carnegiebryggeriet, Hammarby Sjöstad

Nya Carnegiebryggeriet är som namnet antyder ett bryggeri, sk microbryggeri, mitt i Hammarby Sjöstad. Svensk, hantverksbryggd öl står i fokus för bryggeriet såväl som i restaurangen, och det finns otaliga sorter på fat såväl som flaska. Nog kan man få ett glas vin också, men det är ungefär ”rött eller vitt”  som går att välja på. En sort av var, eller så. Vi var inte så inne på öl igår, även om en provning vore kul, utan gick dit för att få hyfsat enkelt käk passandes en tisdag. Jag gillade verkligen menyn, som hade sådant som jag tycker passar bra på en kvarterskrog och till helt okej priser. Hamburgare, vanlig och vegetarisk, för 195:-, mindre bookmakertoast för 155:-, Moules Frites för 220:-, kantarelltoast och charkbricka och ja – ni fattar. Sånt där som man gillar. Dessutom tyckte jag att miljön var riktigt mysig och det var bra med folk för att vara en tisdagskväll.

Nya-carnegiebryggeriet Nya-carnegiebryggeriet Nya-carnegiebryggeriet

Men, det var förstås inte stället som var den stora behållningen. Jag vet inte vad det är som gör att vi i det här sällskapet alltid – hur lång tid det än gått sedan vi senast sågs – kommer direkt in på viktigheterna. Under skinnet. Där jobb och karriär avhandlas inte bara från ett vad man gör-perspektiv utan också hur det känns, och snabbt går från en rapportering och allmänt snack till något helt annat. Ambitionerna, insikterna, viljan och reflektionerna. Jobbet, nämner jag först. Vi är fler som nyligen gått igenom, eller är mitt i, utmattningsrehab och förändringar och på eller på väg mot nya ställen. Eller som en av oss, som hamnat helt rätt. Magiska Tove (som vi intervjuade i poddavsnittet om Att resa hållbart för ett par år sedan) som numera är VD på tankesmedjan Global Utmaning och i förra veckan modererade samtal med prinsessan Sofia, Melinda Gates, Alice Bah Kunke med flera. Så imponerande! Så intressanta diskussioner. För dem, där och då, och för oss igår.

Och så var det ju resten av livet, förstås. Vi ägnade mer tid åt det än jobb och sånt.

Kvällar som igår. Jag är nästan blown-away av energin som kan uppstå, och magin i våra samtal. Att vi kommer så djupt så snabbt tror jag kanske är för att vi umgicks som tajtast just efter våra första och andra barn. Varje dag, när livet var som kanske mest omvälvande, annorlunda och skört. Då fanns inte tid för trevligheter utan vi hamnade alltid direkt på kärnan. Vi behövde det då, och vi har konserverat det i vår relation. Den får utlopp för sällan, helt klart, men det finns där. Idag är jag trött, men positivt omskakad och djupt tacksam. För tiden vi fick just igår, och att de finns i mitt liv.