Jag slutar inte tala gott om Romme alpin här i bloggen – skidbacken som jag åkt i sedan jag var barn. Som   riktigt liten åkte jag dock i Nybro – Romme öppnade först när jag var i 10 årsåldern. Romme alpin ökar med nya backar rätt ofta, och deras liftkapacitet är verkligen bra. Det blir förstås köer (och inte så lite sådana vissa helger – Romme är populärt) men liftarna är många, moderna och snabba. Det känns som att det händer någon varje år, och faktum är att vi inför 2018 kan se fram emot nya backar och en ny lift i Romme alpin.

Detta är inte en officiell bild, utan jag som målat på en befintlig pistkarta. Romme verkar inte ha släppt någon bild ännu.

Ny lift i Romme alpin 2018

Den nya liften kommer att byta ut den 2-stolslift som finns vid svarta backen Götes brant – som också är min absoluta favoritbacke i Romme. Den gamla 2-stolsliften är riktigt långsam, och även om sällan är några köer vid den föredrar vi ofta att ta en liten transportlift bort till släpliftarna på framsidan, som har mindre kö än den stora 6-stolsliften där. Den nya liften som byggs vid Götes brant är också en 6-stolslift och har kapacitet på 3200 personer i timmen och kommer nå toppen på dryga tre minuter. Perfekt!

nya backar i romme alpin 2018

Nya backar i Romme alpin 2018

‘Det blir inte bara en ny stolslift, utan även två nya nedfarter. Det blir två svarta pister just bredvid Götes brant, till höger sett nedifrån, som kommer att likna Götes i sin karaktär. Att jag ser fram emot dom behöver jag inte berätta, antar jag? Det kan inte bli annat än superbra med nya backar och en ny sittlift i Romme till nästa säsong. Liftar med bra kapacitet på olika delar av berget hjälper också att sprida ut gästerna, så det bör påverka liftköerna i hela systemet.

Man kommer att påbörja bygget av de nya pisterna och den nya 6-stols expressliften direkt efter att årets säsong avslutas, och de kommer att vara klara inför säsongen 2018/2019.

Annan fakta om Romme alpin:

 • Romme alpin ligger i Borlänge – ungefär 20 mil nordväst om Stockholm
 • Romme uttalas med o – inte å (viktigt för oss lokalinvånare)
 • Den längsta nedfarten i Romme är 2700 meter
 • Total pistlängd är 26 kilometer
 • Den största fallhöjden är 275 meter och högsta åkhöjd är 407 meter över havet
 • Det finns (innan utbyggnationen 2018) 31 nedfarter (38 om genomfarter inkluderas) och 13 liftar (varav fyra 6-stolsliftar) och utöver det tre åkband varav det längsta hela 90 meter.
 • Snötillverkningsanläggningen är en av nordens största, och med över 700 snökanoner har de kapacitet att tillverka 7500 kubikmeter (som 750 lastbilsflak) snö i timmen.

Jag skriver om Romme alpin rätt ofta – här kan du hitta mer läsning om Romme hos mig.

Har du varit i Romme alpin? Vad tycker du? 

 

6 Comments

 1. Jag är ju också uppvuxen där. Då var jag väl lite yngre när det öppnade men minns vi åkte ofta dit på helgerna när jag var liten! Nu har vi inte varit där i vinter som vi hade tänkt. Mina lediga helger är tyvärr alldeles gör få! Fina bilder! Kram

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, det är väl bara en timme eller inte ens det från Söderbärke?

   Vi har inte varit där så mycket i år heller, eftersom vi varit så mycket i Åre… Men jag gillar verkligen Romme, och med tanke på lilla Meja är det så skönt att åka skidor i en stad där mina föräldrar bor. Hehe.

 2. Vi åkte mycket där innan vi började vintercampa och småningom flyttade till Sälen. Så vi har haft mycket kul där. Men sedan dess har mycket hänt i Romme så det skulle vara kul att testa åkningen där igen!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, nu har ni ju riktigt bra åkning Hemma… det är inte illa. Synd tycker jag att Romme inte är skistar… om jag tänker ego nog som till mitt eget liftkort, haha.

Write A Comment