Sommar, semester – och oklara planer? Tänk hur världen ligger öppen på sommaren också… och så många ställen det finns, av olika typ och känsla! Själv är jag den typ av resenär som allra helst reser på vinterhalvåret. Det handlar inte bara om min kärlek till Sverige, utan att jag vintertid uppskattar resor ännu mer. Det blir en sådan kontrast mot det vanliga livet, och de destinationer som kommer allra mest till sin rätt är, för att generalisera en aning, de jag älskar mest.

Här kommer ändå tre otroligt olika destinationer som passar perfekt att resa till under sommaren.

Sverige

Sverige är bäst på sommaren – så är det bara. Håller sig bara vädret okej – och med okej menar jag över 20 grader dagtid och utan dagar med regn utan uppehåll som sträcker sig mer än två dagar, så jag har inte orimliga krav – så vinner Sverige över alla andra destinationer. Sverige är grönskande, vackert, omväxlande och har ljusa nätter som inte kan liknas med något annat.

Jag rekommenderar att lyssna på mina och Annikas bästa tips i roddformat genom Att resa-podden;
>>Att resa med barn i Sverige (två veckor färskt!)
>>Att resa i sommar-Sverige
>>Att resa till Stockholm

Europa

Sommaren är den tid då allra flest svenskar flyr till Sydeuropa. Jag klandrar ingen, för mina krav på väder i förra punkten infrias inte alltid och runt Medelhavet och beyond behöver man inte oroa sig för att inte få sommarvärme så het så man värms upp totalt inifrån och ut. Jag älskar känslan av att bli så varm av väder – för det känns just som att något händer inuti. Värmen mjukar upp och det gör att stressnivåer sjunker snabbt och garanterat. Mest svag är jag för Italien, men alla länder har sin charm. Greklands vackra övärld, Spaniens avslappnade atmosfär, Frankrikes livsjutarkänsla, Kroatiens mäktiga kustremsa. Jag säger ja till allt – bara inte i år. Fast, tipset samtidigt är att åka till länderna i området lite utanför högsäsong. I juni och september får man värmen och känslan, men utan de höga högsäsongspriserna och den allra mest darrande hettan.

>> Allra helst hyr jag hus med kompis-familjer, och mina 10 bästa tips till en lyckad sådan semester hittar du här
>>Grekland? Läs mina guider och annan inspo från det vackraste stället av dem alla; Santorini här.

Fler länder hittar du i menyerna ovan.

Bali

Hur Bali letade sig in på listan? Jo, det finns ju länder långt borta man kan passa på att åka till för att få en bättre prisläge på grund av säsong av sämre väder, som Thailand – där man kan få minst en månads semester till samma kostnad som halva tiden i normal säsong – eller som ligger i en helt annan världsdel men har högsäsong under svensk sommar; som Bali.

Ni som hänger här regelbundet kanske har undrar var vår resa till Bali tog vägen efteråt (i bloggen alltså) och det är en fullt rimlig fundering. Jag bloggade om resan på plats, hela tiden, men alla guider och mer ingående berättelser i efterhand försvann i ett långt brus – inte minst av andra resor som Åre, dala-fjäll, London, Kapstaden och… ja. Vårvintern var maxad av resor helt enkelt!

Men alltså – som jag älskade Bali. Jag har sedan länge en enorm kärlek till Asien, och var med Bali lite rädd för hur jag skulle känna. Skulle det vara ännu bättre, eller skulle det med sin exploaterade turism kännas överskattat? Jag hade inte behövt vara orolig. Bali tog mig med storm, och jag har sällan varit med om ett mer fantastiskt resmål. Den asiatiska kulturen, den spirituella känslan, det vackra landskapet och de många varierade utflyktsmålen såväl som stränderna – i mitt tycke hade Bali allt. Vi var borta i december vilket är regnperiod i Bali, till skillnad från nu under sommaren då det är allra bäst där. Regnet störde oss inte, utan snarare hade vi otroligt bra väder, utan istället hade vi nog lite extra bra känsla just för att det var snäppet mindre folk. Fast nog skulle jag inte tveka att åka till Bali sommartid, då det ska vara allra bäst.

Vi åkte runt på Bali, och bodde på Sanur, Gili Islands, Ubud, Amed, Seminyak och Canggu. Sa jag att många reportage därifrån återstår? Jo, men eftersom jag är en flitig resebloggare just på resande fot så finns en hel massa Bali-inspiration samlat under den här länken.

Vart spenderar du sommaren? Min sommarlista – som blev populär och fyllts i av många bloggare, kul! – och som besvarar just den frågan för min egna del hittar du här.

1 Comment

  1. Min sommar = den berömda semestertriangeln Blekinge, västkusten och Stockholm. Vinnande kombo! Och så mjukstartar vi imorgon med den där mäktiga kustremsan i Kroatien som du nämner ovan. Garanterad solinjektion om solen glömmer hur den ska lysa över Sverige i juni, juli och augusti…

Write A Comment