Vi var från början fast beslutna att inte ta linbanan upp på Table mountain (/Taffelberget), utan göra det till en aktiv utflykt. Berget skulle bestigas! Runt 5-6 timmar hade vi hört att det skulle ta, men det finns tydligen fler alternativ, så när vi hörde om “Platteklip Gorge” som den snabbaste vägen så lät det tilltalande. 1,5-2 timmar sa den mysiga receptionstjejen på vårt hotell, och enligt den här länken som beskriver de olika alternativen till vandringar på Table mountain så är det runt 3 timmar som är riktmärket – lätt överdrivet. Som alltid är sådana där tidsangivelser snarare anpassade efter de långsammaste än de snabbaste, och för oss tog det 1,15 upp. Vi stannade för vatten några gånger, och fotade förstås en del också – utsikten var magnifik!

Hike Table mountain Hike Table mountain

Att göra en hike upp på Table mountain via Platteklip Gorge var absolut tufft – det är inget för den helt otränade. Vi hörde många personer som beklagade sig längs stigen, och många ställen där folk satt länge och pustade. Varje steg kändes som att det gick uppåt en halvmeter (vilket är överdrivet, men ni fattar) och det brände i ben och gav rejält flås. Så skönt! konstaterade vi, gång på gång.

När vi precis närmade oss toppen så började moln dra in och steg i en väldig fart. Det var fortfarande blått runt omkring, men ändå så kom de in på ett helt otroligt sätt. Jag har aldrig sett moln klättra upp längs en bergvägg på det sättet innan – så coolt! Så… dessvärre var inte utsikten på topp när vi kom upp. Mot Kapstaden-hållet var det helt tjockt, och ut åt andra hållet såg man kustlinjen genom molnen. Synd, förstås – men vi fick gott om utsikt med oss på vägen upp. En grym utflykt, helt enkelt!

Hike Table mountain Hike Table mountain

Linbana åker upp och ner på Table mountain, så man behöver inte vandra – men däremot måste man ha koll på vädret så man vet att den går. Den ställs in vid hård vind, till exempel. Likaså är det ofta långa köer, och det rekommenderas att köpa biljett online. Vi som gick upp och åkte ner köpte utan problem biljett för enkel väg uppe på toppen innan nedfärd, och hade noll köer – då det var så tidigt på morgonen. För, vi ville möta soluppgången på väg upp på berget och gav oss iväg redan vid 7-snåret. Vi missade dock den absoluta början på soluppgången men slapp ända mesta värmen mitt på dagen, och mötte de första strålarna som orkade sig över berget under vår vandring upp – så vi fick det vi ville ha.  Är det fin utsikt så går man gärna runt länge på platån på toppen, där framkomligheten är väldigt enkel, men vi hade fått vår på vägen och var nöjda med det och behövde inte gå runt extra bland molnen, så vi kom ner redan vid 9-tiden. Perfekt tid för att ta en Uber tillbaka till hotellet och hinna med frukosten – sjukt nöjda, trötta och hungriga.

Tips för hike upp på Table mountain:

– Kolla in de olika rutterna som finns att välja på
– Ha ordentliga skor
– Ta på rejält med solskydd
– Ha mycket vatten med – vi gjorde åt en liter var trots att det inte var så hett ännu
– Gå tidigt – det är mycket folk alla tider på dygnet men mindre på morgonen, och så slipper du hettan

15 Comments

 1. Åh visst är det fantastiskt! Vi gick upp i höstas med våra två bark på 11 och 8 år och de ville göra det en gång till och pratar fortfarande om det som en toppupplevelse på vår Sydafrikaresa.

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men ja, SÅ fantastiskt verkligen!
   Wow, imponerande av barnen. Tror inte att min 8-åring skulle gå upp med humöret i behåll… men säkert klara det om hon ville. Fast.. nej. Duktiga – och vad kul att de gillade det så mycket!
   Tänker mycket på att komma tillbaka med familjen, och vad vi skulle göra då.

 2. Det var ahhh och oooh och toppenbra på hela vår 2,5 veckas resa. Naturen och diverse promenader i nationalparker var topp tillsammans med safari på Shamwari. Men även maten och små naturupplevelser som att se en sköldpadda korsa vägen, surikatsafari och besökta en kåkstad och diskutera I-lands och riktiga problem. Så vi rekommenderar åk!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Eller hur, så himla speciellt – och karaktäristiskt.

 3. Såå vackert!! Och vilken härlig hike, eller hur? Det var samma väg som vi tog upp när vi var där. Dock lite otur att linbanan var stängd pga blåsigt, så vi fick glatt traska ner samma väg som vi kom upp. 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Enormt härlig hike! Men alltså, jag hann nästan tro att den skulle det och var inte alls sugen att gå ner igen (allra mest för att jag var så otroligt hungrig iofs, eftersom vi gick före frukost). Bra kämpat! 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Det var SÅ fantastiskt! Och den upp på Lions head var nästan ännu bättre – jag har gjort en film därifrån men just nu är den fast i min trasiga telefon (frustrationen!) – stay tuned 😉

   Skulle gärna åka tillbaka med barn också faktiskt!

 4. Pingback: Vandring Lion's head, Kapstaden - ett roligt och vackert "måste" -

 5. Pingback: Budget Kapstaden - en (lyxig) vecka i Sydafrika -

 6. Pingback: Guide till Kapstaden - tips för en lyckad resa till Kapstaden -

 7. Pingback: An African Villa - riktigt bra boende i Kapstaden -

Write A Comment