Den sista dagen i Åre var vi ett gäng som drog iväg till Björnen och testade snowbike med Explore Åre. Jag hade aldrig hört talas om snowbike innan, och än mindre testat.

Snowbike är precis som namnet berättar en slags cykel för att använda utför på snö – som en blandning mellan att åka cykel och alpint kan man säga. Snöcykeln har två medar – en fram och en bak, en lång limpsadel med mycket fjädring och ett styre. För att säkra upp har man sedan en miniskida på varje fot – och med fot menar jag en pjäxklädd sådan – och med hjälp av dem kan man lättare bromsa. Däremot är det med kroppsvikten man svänger, ungefär som man gör på en vanlig cykel, och man kan även göra som hockeystopp direkt med cykeln.

Vi fick en tvåtimmarskurs, och det kostar vanligtvis 500:-. Då fick vi en del introduktion och sedan följde vår guide med oss upp i backarna. Vi inledde i enklaste barnbacke men bemästrade väldigt snabbt blått med vissa brantare inslag, och hade säkert varit okej även med röda backar. Med andra ord ser det svårare ut att åka snowbike än det de facto är.

Dryden tar fart.

Ett annat alternativ är att hyra en snowbike en hel dag för 400 kronor, och man får ta med den i alla liftar och genom hela skidsystemet. Vill man hellre ha en guide och ha en heldag i hela systemet – med åkning i de allra flesta pisterna utifrån dagsläge – så kan man köra en hel dag med guidad tur i grupp.

Dryden, Julia och Anna – sen var Annie och Katrien också med.

Vi var sex personer som körde, och även om coola Katrien Philips (som är från Nederländerna och skriver en blogg om Sverige på sitt hemspråk) aldrig stått på skidor någonsin så tog hon sig ner hyfsat – så det funkar verkligen för allt från (modiga) skidnybörjare till vana alpinåkare. Vi hade otroligt kul, och var rörande överens om att det var väldigt skoj att testa. Någon tyckte att det överträffade skotersafarit till och med, men det höll inte jag med om – utan kommer nog hålla mig på vanliga skidor framöver men är jätteglad att jag testat snowbike! Skönt för skidtrötta lår, tyckte någon annan, och det är förstås också ett syfte som kan fyllas. Omväxling, helt enkelt!

28 Comments

 1. Va kul att det var roligt med snowbike. Jag ångrade lite att jag inte följde med, fast ändå inte då jag hade otroligt kul på skidorna. Men kul att se dina fina bilder från äventyret!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Så kändes det ju mest hela tiden – fanns så mycket man ville hinna med! Vi måste alltså göra om det, helt klart. 🙂

 2. Det var verkligen roligt att ha prövat. Håller nog med om att jag kommer hålla mig till bräda/skidor framöver men skulle verkligen rekommendera folk att pröva! 2timmar skratt och skoj 🙂 tack för sällskapet!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Verkligen 2 roliga timmar! Tack själv!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, på ett sätt hade man ju velat ha lite mer tid och tagit sig vidare i systemet.

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Lägg på minnet – nästa gång..! 🙂

 3. Så mysigt! Kul att hon som var newbie klarade sig också. Bra att veta om man vill testa. 🙂

  Vill passa på att säga så himla mycket tack från helgen! Fantastisk helg. Kommer fortsätta att säga att Åre är så himla fantastiskt tills allas öron trillar av. 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja, alltså det var ju såklart lite läskigt för henne i liften och så, så inte så bara – så himla modig! men hon klarade det jättebra och tog sig ner utan större blessyrer – men några små vurpor, fast man är ju rätt nära marken så inte så farligt att ramla.

   Tack själv – så otroligt nöjd! Man känner sig nästan löjligt positiv, men det är härligt att läsa hos alla att alla känner samma sak. Någon bad om ursäkt i sitt inlägg för “nu kommer oerhört mycket positivism” typ. Haha 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Tack – och detsamma! Kram

 4. Vilken rolig upplevelse det låter som!! Och häftigt av Katrien att ta sig ner trots att inte ha åkt skidor tidigare. Jag kände mig ärligt talat lite feg för att våga testa, jag tycker det kan vara nog läskigt med slalomskidor i vissa branta partier i backarna 😉 Så jag var nöjd över att jag fick ge mig ut på snöskovandring som var något jag aldrig testat, en lite lugnare upplevelse.

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Det var verkligen kul! Alltså, jag älskar ju skidor så detta är inget jag kommer prioritera före det… men SÅ kul att ha testat och hade gärna åkt lite mer om tiden funnits. Alltid den där tiden…
   Ja, det var klart modigt av henne – men du som åkt lite skidor iallafall skulle nog klara galant!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag hade aldrig sett sådana här tidigare – så himla kul att testa! Tydligen uppfanns de på 60-talet (!) – skulle jag aldrig trott!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men gör det – det var verkligen KUL! När jag tänker på det nu såhär i efterhand så tänker jag att jag nog faktiskt kommer att behöva hyra och testa någon mer gång! 🙂

 5. Åh jag förstod aldrig riktigt hur snowbike fungerade, trodde det var sådana här cyklar med riktigt stora däck haha – nu vet jag bättre! Ser fräckt ut men jag är ju lite farträdd så nog inget för mig 😛

  Svar: Tack Lisa! Jag känner ju verkligen att jag vill se fallet sommartid, eller kanske ännu hellre på hösten. Men det var riktigt mäktigt med all is och snö. Det var inte lätt att prioritera aktiviter i helgen, det låter som ett angenämt problem att behöva åka tillbaka 😉

 6. Pingback: Så var Influencers of Sweden Winter Workation i Åre

 7. Håller helt med dig. Jättekul att prova och massor av skratt fast nog blir det skidor nästa gång. Förvånad att det inte var svårare ändå. Fast vi kanske inte åkte lika snyggt som proffsen 😉

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Helst skidor – men kul som omväxling. Någon mer gång blir det nog kanske ändå. Behöver ju susa röda backar också, eller hur!? 🙂

 8. Pingback: Snowbike - att lära sig åka skidor igen | Traveler's Edition

 9. Ser superroligt ut! Har aldrig åkt utförsskidor men skulle nog våga mig på att testa detta!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Det är absolut lättare – och så är man ju närmare marken också vilket kan ha sina fördelar, haha.

 10. Pingback: Vegetarisk inspiration – på restaurang Grow, i hemmaköket och färdiglagat

 11. Pingback: Mountain cart i Åre med barn -

Write A Comment