En kväll i Japan (i Danderyd); om ljuvlig japansk mat

Jag har läst mig till att medan vi i Sverige firar in våren med majbrasor och valborg så är det i Japan körsbärsblomningen – ”sakura” – och firandet av den – ”hanami” – som står för hyllandet av vårens ankomst. Det passade ju således alldeles utmärkt att istället för traditionellt firande på valborgsmässoaftonen igår äta japanskt, denna tid när körsbärsblomningen iallafall i Stockholm når sin kulmen.

Det var dags för middag med fyra kompisfamiljer och den här gången hade vi alltså japanskt mattema. Som vanligt delade vi upp ansvaret mellan oss och stormiddagen hölls i ett nyinflyttat härligt hus i norrort, och övriga 4 par stod för maten. Ett upplägg som är lika genialt enkelt som motiverande!

Bordet var dukat stämningsfullt och till förrätt fick vi en enormt god laxtartar på friterat rispapper, ihop med en sallad på bland annat broccoli och sugar snaps. Recept hos Ica här.

 

Jag och Henke stod för rätt två och körde sushi-racet. För rätt många år sedan, när vi bodde på Gullmarsplan så det var med andra ord minst 10 år sedan, så gjorde vi sushirullar hemma emellanåt men det är en ambition vi lagt ner sedan dess. Men ärligt talat så är det faktiskt lättare än man kan tro, och jag tror att vi kanske ska väcka liv i den traditionen igen.

Vi rullade och grejade för glatta livet och gav oss till och med på ”inside out”-rullar med lyckat resultat – se nedan (där ni även ser en bild på hur det såg ut när rispapper friterades) och var rätt stolta över den stora sushibrickan vi kunde duka fram.

Vi utgick ifrån sådant som kändes tillräckligt enkelt för att göra (läs: enbart salmalax som rå fisk) och gjorde de ”nigiri” och ”maki” vi valde lite roligare med sådant som jag kan tycka att ger det lilla extra när man käkar ute. Avocado-nigiri, lax-sashimi, californa rolls (lax, avocado, gurka, morot, majonäs), inside-out-rullar (avocado, crabsticks, gurka, morot), lax-nigiri och så köpt sjögrässallad och förstås ingefära och wasabi – och alla bitar hade vi på diverse godsaker på som sikrom, sesamfrö, japansk majonäs och ärtskott. Laxbitarna brände vi lite i kanten med en liten gasolbrännare, sådan man har till crème brûlée, och om jag nu får säga det själv så lyckades vi suveränt med allt. Det var gott.

japansk mat

Och så fanns förstås sake i glasen men det fanns kvar i alla även efter avslutade rätter om man säger så. Desto godare var plommonvin och det japanska ölet asahi. Mellan/före rätterna mumsade vi på edamamebönor och rostade cashewnötter.


En varm rätt bjöds det också på, en traditionell japansk nudelsoppa; ramen. Denna ”chili chicken ramen” smakade som att den vore tagen från Wagamama eller liknande – hur gott får det bli?! Ni måste testa att göra detta hemma, det är tydligen inte alls svårt och denna lagom starka nudelsoppa med kyckling, salladslök, böngroddar, shiitakesvamp, chili, koriander, lime och ägg var verkligen fantastisk. Jag vet inte exakt vilket recept som användes men det här på ramensoppa med kyckling låter väldigt likt.

japansk mat

Till dessert nöjer sig japanerna själva med te-glass, eller möjligen söta röda bönor, men de som hade ansvar för desserten pimpade på eget initiativ till det hela och gjorde även hemmagjorda dumplings fyllda med röda bönor (för traditionen) samt nutella (för oss svennar) och en sorts pannkaka med rödbönsfyllning. Intressant och kreativt.

Sedan avslutade vi kvällen med sovande barn högt och lågt, godissushi och annat och konstaterade att även Japan både bjöd på fantastisk mat och nya kunskaper.

Läs gärna om några tidigare temakvällar här:

–> En kväll med österrikisk mat

–> En kväll med irakisk / orientalisk mat