Katalonien (Catalunya på spanska) är en region i nordöstra Spanien. Mest känt är förstås Barcelona som ligger i Katalonien, och andra ställen innefattar till exempel Tarragona och Girona. Geografiskt så växlar Katalonien från höga berg med Pyrenéerna till hav och kustremsa med långa sandstränder, och just “berg och hav” är något som också kommer igen i deras matkultur. De båda ytterligheterna möts ofta även på tallriken, och kött/fågel-rätter med havsmat ihop är inte ovanligt. Man vill få in hela sitt härliga landskap i en gryta!

För maten, den är viktig i Katalonien. Katalonien är gastronomi, säger de själva och de 50 michelinrestauranger som delar på hela 60 stjärnor talar förstås sitt klarspråk, och att regionen också huserade (den numera stängda) El Bulli, världens kanske mest kända restaurang bland de som kan sin sak, likaså.

katalonien mat (1 av 1)-2
Dofterna från de puttrande grytorna – aaaah! 

Jag har varit i Katalonien flera gånger, och inte minst är Barcelona en riktig favoritstad – läs om Barcelona hos mig här, och jag har liksom många andra svenskar varit i Costa Brava för att spela golf (och njuta av de härliga stränderna, förstås!). Det är det som lockar svenskar, medan de egentligen har allra mest barnfamiljer som turister. Jag skulle mer än gärna låta Tarragona vara min nästa destination i Katalonien, med eller utan barnen. Läs gärna inspirerande hos Freedomtravel om Tarragona här.

Men maten då – det var just den det var fokus på när jag igår fick en presentation av Katalonien.

Först fick vi se kockar koka traditionell mat live, och sedan testa att laga lite själva.

katalonien mat (1 av 1)-4Towe – en härlig resebloggare som precis som jag fokuserar lite extra på maten och uppskattar god mat och dryck. Matochresebloggen är också tydligt nischad, och var förstås på plats och njöt av matupplevelsen.

Genomgående så är råvarorna i fokus. Enkla, rena, klassiska – men odlade till perfektion i klimat som gör sig perfekt för det. Ungefär såhär ser fantastiska råvaror (och några rätter) i det katalanska köket ut:

katalonien mat (1 av 1)-3

Den mat vi testade igår andades inte michelinstjärnor, för då tänker jag mig oftast mer experimentell mat, men mer klassisk dito. Vi pratar rustikt. Mat som lagats länge och riktigt kärleksfullt, med råvaror som smakar maxat var och en för sig och mycket ihop. Intensivt. Lantligt. Det är smakrika buljonger i bas, och så spetsat med vitlök, tomater, olivolja, nötter och så förstås havsmat eller kött för att ge den där kombinationen som är så speciell för Katalonien.


Katalonien är gastronomi – ja, det ligger något i det.

Har du varit i Katalonien? Vad tyckte du? Och hur var maten?

_____________________________________________________________________
Tack för att jag fick vara med på denna gourmetupplevelse, Kataloniens turistråd!

10 Comments

 1. Kul att ses (lite varje dag sådär ;)) och roligt att läsa ditt reportage! Den där mixen av kött och fisk är kanske lite speciell även om det händer att man mixar här också (typ skinka och räkor på pizza eller torsk inlindad i skinka eller bacon).

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Eller hur har det varit en social-fin vecka, haha. 🙂
   Kanske mest speciell i rätten där vi chockades pga trodde vi åt köttgryta och konsistensen inte stämde 🙂 – men kul att testa. Och det är sant, vi blandar ju lite vi med. Men min bästa blandning i den klassen är nog surf’n’turf!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Saknade dig! Nästa gång!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vad kul att ni tycker det! Tack för ett toppenfint event!

 2. Mums, blev lite hungrig nu.. 😉 Har dock inte varit i Katalonien själv, ännu…

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Finns många anledningar att åka dit! 🙂

 3. Älskar ju Barcelona och har ju turen att få åka tillbaka redan nu i juli, men framförallt har vi ju faktiskt 10 dagar i just Tarragona (eller strax utanför) att se fram emot senare i sommar/början på hösten. Det ska bli fantastiskt!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men TJOHO vilka härliga planer! Riktigt avis på dig nu – vilken resevår och -sommar!

Write A Comment