Vi kom hem tidigt i eftermiddags och möttes av synen ovan. Ja, entrén till vårt hem alltså men med lite extra. Det slog mig att det både är aktuellt och hög tid att berätta för mig om några av mina bästa resehack, ni vet – lifehacks goes resor.

1. Beställ hem mat online

Beställ hem mat via en tjänst så att ni så snart som möjligt har ett fullt kylskåp hemma och inte bara det utan slipper landa i vardag med tankar på vad ni ska laga i veckan. Jag är alltid sugen på fräsch mat efter semester och att ha en matkasse med färdiga recept för en vecka är suveränt. Vi kör Tastelines ekologiska matkasse, och då kan vi komplettera beställningen med alla övriga basvaror fram till midnatt dagen innan kassen ska levereras. Voila! Vi slipper dra iväg det första vi gör när vi kommit hem.

(Lev som jag lär, inte som jag lever – jag hade glömt den där kompletteringen den här gången så fick kånka iväg med alla tre barnen till Ica maxi, övertrött och dan ikväll pga själv hemma pga allsvensk premiär. Men iallafall).

2. Låna ut ditt hem

En annan sak på bilden ovan är nya, mer våriga, blommor i krukorna utanför dörren. Det hade mina föräldrar bistått med. De lånade huset när vi var iväg, för en getaway med några kompisar. Större win-win finns inte – någon kan få tillgång till annan ort och se om hemmet lite på samma gång. Sa jag att de städat jättefint? Sen har vi förstås ett avancerat larm enligt konstens allra regler, och det skulle jag verkligen inte kompromissa med.resehack

 3. Ta med rimliga smycken

Jag kan inte sova eller bada med mina vigselringar, så jag har en annan ring i stål som påminner om min riktiga men som känns bättre att dribbla omkring med på semestern. Det bygger förstås på att punkt 2. ovan är uppfylld, gärna i kombination med kassaskåp eller dylikt.

resehack

4. Ha koll på kartor även när du är offline

Det gör du smidigt genom att läsa in kartan i din smartphone medan du har wifi-access. Se till att läsa in tillräckligt detaljerat så du får gatunamnen om det behövs. Eller tillräckligt stort för att se när du åker flera mil utanför en stad för att komma ut i öknen.

Här kan du läsa om fler appar som är smarta att använda på resan.

5. Få extra utrymme på planet

Är ni två personer i sällskapet så boka säte vid fönster och gång så är chansen stor att ingen bokar mittensätet vilket innebär att ni får ett extra om ni har tur. Kommer någon till den platsen så är det oftast inget problem att byta.

6. Förvara solskydden i en egen necessär

Varje gång när man ska iväg samma sak – man letar solskyddskrämer och annat och har ingen koll på vad man har. Se till att ha alla krämer i en egen necessär som du vet var du har. Då får du bättre koll och slipper extra kostnader för det, och det är också det bästa sättet att få med sig krämerna till strand och annat när du väl är på resmålet – smidigt och kladdfritt.

7. Maila viktiga uppgifter till dig själv

Flygbiljett, pass- och försäkringsuppgifter samt telefonnummer till ambassader, SOS och kortspärrsföretag mailas med fördel till dig själv eller sparas på säker och lättåtkomlig plats i molnet så kan du lätt komma åt allt om du blir bestulen.

8. Packa inte ner laddaren till mobilen i incheckat bagage

Om några år kanske jag ändrar denna punkt (kämpa iPhone!) men för närvarande är det viktigt. Ångesten vid förseningar annars, liksom!

Här finns fler tips till hur du får en smidig långflygning. och här kan du läsa om hur du packar ett perfekt handbagage.

9. En sarong är alltid rätt i packningen

Finns det något mer allround-plagg? På beachen, som sjal, solskydd, avskildhet på resan – oumbärlig!

10. Ha en specifik reseplånbok

Blir du av med plånboken vill du inte bli av med mer än nödvändigt. Ha en speciell reseplånbok där du bara har med nödvändigheterna. Vad gäller pengar brukar jag ha bara ett litet belopp på mitt vanliga kort och föra över från andra konton när det behövs. Det minimerar risken att förlora mycket pengar om kort-olyckan är framme.

Övrigt

Sen finns ju fler gamla vanliga resehack relaterat inte minst packning, som att inte glömma reseapoteket, att rulla kläderna istället för att vika, att packa gamla kläder/handdukar som kan slängas eller skänkas, packa i packpåsar så hela packningen inte behöver rivas upp på varje ställe, ta med endast några få böcker och skänk dem vidare / byt (eller läs dem online), se till att ha namn på alla väskor (gärna en utanpå och en inuti ifall den yttre lossnar), ha alla värdesaker (och absolut hemnycklarna!) i handbagaget och ja… Ni vet ju.

Har ni något annat bra tips/resehack?

24 Comments

 1. Många otroligt bra tips 🙂 Känner mig lite orutinerad när jag läser dem, ha ha! Jag får trösta mig med att jag har svart bälte i att få igenom trilskandes barn i säkerhetskontrollen när man ska flyga ensam vuxen med två barn 🙂
  Linnea

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag praktiserar inte alla varje gång, kan jag lova – men när jag gör det tackar jag mig själv. Ungefär så. Haha. 🙂
   Att ta sig genom säkerhetskontrollen smidigt med barn är dock en imponerande konst. Heja dig!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men just! Skriver ner! 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Eller hur – den är bara bäst till allt!

 2. Bra tips! Vissa av dem försöker vi nog praktisera, men kanske inte alla. Känner mig också helt väck eftersom jag aldrig hört ordet hack (om man nu vågar erkänna det?), men det är väl tur att jag läser bloggar så att jag lär mig då 😉

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag gör inte allt varje gång – men blir nöjd när jag gör det för det underlättar ju verkligen. 🙂

   Haha, hack är väl något som funnits länge men kanske främst på engelska; “life hacks”. Ikea-hack är ju ett annat känt alternativ – att hacka sin ikea-möbel dvs pompa den.

 3. Många bra tips, själv tar jag med mig 5:an om sittplatserna på flyget. Aldrig tänkt på, smart! 4:an är också bra och ska nyttjas på nästa resa, framförallt när Google Maps själva har stöd för det. Utmärkt!

  8:an förresten. Alltså. Jag vet inte. Jag har precis skaffat ny mobil med betydligt större batteri än min iPhone 6 Plus men jag skulle ÄNDÅ alltid packa ner laddare i väskan för något säger mig att även det största batteri töms alldeles för fort. 😉

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag kör alltid in kartor offline, så himla smidigt verkligen!

   Haha, ja… det där med batteri och laddning är väl något man får leva med länge oavsett gadget. 🙂

 4. Väldigt bra tips! 🙂 Själv brukar jag dessutom tänka på att ha på mig de kläder som hade tagit upp mest plats i bagaget under själva flygresan, kanske rent av flera lager kläder, som man sen kan ta av sig i flygplanet om det blir för varmt, samt såklart nån sorts underhållning till flygresan, uppblåsbar nackkudde och sovmask. Öronproppar är något jag BORDE ta med, men har hittills alltid glömt dom…

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Bra tips, jag håller med om det – alltid den tjockaste koftan med på flyget! 🙂

 5. Kul att läsa, sarongen kan ju även komma väl till pass i ett land där en inte känner sig så bekväm med allt för mycket naken hud. Jag har en del kart-tips som jag tänkte dela med mig av men jag spar nog på de godbitarna till ett helt eget inlägg. Vilken cliffhanger!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja precis, det är ju också ett väldigt bra användningsområde för sarongen!

 6. Pingback: Reseinspo: Mina 5 bästa tips om sjukvård / säkerhet på (Europa-) resan – Livet från den ljusa sidan

 7. Mycket bra tips!
  Det där med att maila sina uppgifter har verkligen kommit till nytta då jag på en resa tappade bort min biljett. Dundertabbe! Men tack vare att jag hade fotat av den så löste det sig!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ooooh! Den stressen!
   Jag har bara tappat bort ett departure card en gång, i oerhört hårda Vietnam. Ooopsi! Det blev många turer till ambassaden och till slut mutande av gränsvakter. haha!

 8. Pingback: Att komma hem; till mat hem och goda vanor - Livet från den ljusa sidanLivet från den ljusa sidan

 9. Pingback: Resehacks – appar för resan i mobilen

 10. Pingback: 10 tips på saker som är bra att ha med på resan  -

 11. Pingback: Det är vackrast när det skymmer (särskilt på Sturkö) - RESFREDAG.SE

 12. Pingback: Att mellanlanda för hemester -

Write A Comment