Jag har pratat lite om Kroatien tidigare (bland annat i min Reseönskelista 2016 här och här), och i somras kändes det som att hela mitt sociala mediaflöde översvämmades av bilder från Kroatien. Det är helt klart ett resmål på allas läppar, en riktig stigande stjärna bland medelhavssemesterns resmål. Samtidigt ligger vi svenskar i lä vad gäller att ha Kroatien som destination, då vi kommer på en 13e plats med endast en tiondel av till exempel Tysklands antal besök. Det lär bli fler nästa år dock, för våra största charterbolag ökar sin kapacitet med mellan 20 och 40% och flera nya hotellsatsningar görs med både riktiga lyxvarianter och temahotell. Som på alla ställen pratas det mer om ett större utbud än enbart sol- och bad, som mer fokus på mat, på aktiv semester (helt enligt 2015s trendspaning), äventyr (som kajaking, ridning, cykling, bergsklättring mm) och spa.

Kroatiens gröna vatten och kajakBild: Pressbild, Kroatiska turistbyrån

Jag tror att Kroatien har en fördel just vad gäller att uppleva lite extra på semestern, och då syftar jag främst till kultur. Landet har mycket att erbjuda där, då Öst möter Väst och Centraleuropa möter medehavskulturen. Sen finns också flera sevärdheter på UNESCOs världsarvlista och orört landskap ger möjligheter för den numera så eftertraktade ekoturismen.

Kroatiens populäraste destinationer

De fem destinationer som drar mest turister i stort är Rovinj, Porec, Dubrovnik, Medulin och Umag. För oss svenskar är det dock överlägset mest övernattningar i Dalmatien/Split-regionen, men andra regioner är de som växer starkast.

Beritnica beach strand i Kroatien

Bild: Pressbild, Kroatiska turistbyrån

Kroatien, tryffeln och maten

Jag tycker som bekant att maten är väldigt viktig på ett resmål, och minns när jag var vid Makarska-rivieran i jobbsammanhang för över tio år sedan och min dåvarande chef som också var uppvuxen samt hade lägenhet där tog oss med på många helt fantastiska, lokala matupplevelser. Annars brukar inte maten vara det som först nämns när man pratar om Kroatien. Det verkar vara väldigt fel – inte minst så finns alla möjligheter för tryffelälskaren (som jag). I Istrien har både vit och svart tryffel skördats i århundraden, och är en fantastisk smakhöjare i alla möjliga rätter och inte minst i rätter med den populära handgjorda pastan.

Tryffel i Kroatien

Bild: Pressbild, Kroatiska turistbyrån

  
På dagens presslunch fick vi helt fantastisk mat med tryffel som pricken över i:et. Bläckfisk med parmesan, soppa med svamp och jordärtskockor och pilgrimsmussla med svamp – galet gott av kocken på The Food Lab.

Smultronställen i Kroatien

Jag har också fått tips om några smultronställen i Kroatien, för den som vill se mer än stränder och städer. Dessa lägger jag på minnet!

 1. De två mindre städerna Ston och Mali Ston förbinds av en antik stenmur man kan vandra på, och städerna är ockaå kända för sina fisk- och skaldjursrestauranger.
 2. The Blue Cave i Bisevo är en grotta vars vatten får väggarna att lysa i magiskt, blått sken.
 3. Ögruppen Palagruza i mitten av det adriatiska havet är vackra och helt obebodda av människo.r
 4. Naturreservatet Medvednica nära Zagreb är känt för sin vandring, spännande Medvedgrads fästning och Veternicagrottan som en gång beboddes av neandertalare.
 5. Motovunskogen med lilla staden Motovun är stället på istriska halvön där tryffeln kan hittas. Ett måste för tryffelälskaren, eller den som älskar fantastisk natur.
 6. I Vodjnan hittas den nästa största reliksamlingen i Europa – Vodnjanmumierna.
 7. Vackra Vranasjön på Kroatiens största ö Cres i Kvarnerviken är perfekta platsen för de som är intresserade av fågelskadning och sportfiske.
 8. Traditionel arkitektur och vattenkvarnar hittas bäst i byn Rastoke nära Karlovac i centrala Kroatien.
 9. I norra Kroatien nära Krapina, hittas det perfekt bevarade Trakoscanslottet omgiven av fantastisk natur.
 10. Resterna av den antika Vucedolska kulturen hittas i Slavoniens dolda pärla, Vučedol.

Så Kroatien alltså. Jodå, jag letar helt klart hus i Kroatien till kompisresan i sommar (läs gärna min guide om att hyra hus här) och hoppas kunna njuta av många av tipsen ovan om vi kommer iväg dit.

 Jag får tacka kroatiska turistbyrån för goda smaker såväl som mersmak på Kroatien!

14 Comments

 1. Åh, jag hade så gärna velat vara där – men ett litet kruppbarn satte som sagt käppar i hjulet den här gången. Men väldigt bra spaning, den här skickar jag vidare till mina vänner inför sommarens semesterplaner!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Snart ses vi igen på sånt här! Tjoho!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Tur du fick chansen igen häromdagen 😉

 2. Vi har soenderat ungefär 2 månader i Kroatien nu och lämnar landet idag. Helt fantastisk natur, med otroligt vackra berg, stränder och nationalparker. Vi har begränsad budget och äter mest i husbilen alt. på “vanliga” restauranger ibland. Dör måste jag säga att matutbudet är ganska trist. Dvs grillat kött/fisk som serveras med pommes och utan sås samt pasta och risotto och pljeskavica. Samma på alla restauranger. Men om man googlar i förväg och betalar lite mer tror jag man kan hitta sånt som du pratar om. Oavsett så är vi mycket förtjusta i Kroatien! Det är ett av favoritländerna under hela resan!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Det har varit så otroligt kul att läsa om Kroatien hos er, och jag ser fram emot de ännu fler rapporter som kommer framöver! 🙂

 3. Ser jättegott och härligt ut! Tanken var att jag också skulle “tryffla” med Kroatiska turistrådet men annat kom i vägen. Tur då att du levererar rapport och bilder, tack!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vi har fortfarande inte setts, va? När blir det månntro?

 4. Vi ska faktiskt presentera Frisk & Stark Familj i Kroatien 2016, vilket känns superkul!
  Har bara varit i Kroatien en gång och det är en av mina bästa semestrar!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Men åh vad kul!! När åker ni? Och var är det?

 5. Pingback: Månadens reseinlägg; November 2015 | Livet från den ljusa sidan

 6. Vill bara säga tack!
  Jag ska till Kroatien i sommar har vi planerat och jag arbetar med Charterresor via ett Kroatiskt företag, så vi ska förhoppningsvis kunna ta oss ner nu i sommar och kombinera jobb med semester.
  Nu har jag lite mer på min milslånga lista över saker som jag vill göra när jag är där nere. 🙂

  Ha en härlig dag!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Vad kul, Gisela! Vilka härliga planer hoppas att ni får ihop det!
   Kom tillbaka och rapportera sen! 🙂

 7. Pingback: Reseinspo: Dubrovnik, Kroatien och Good food festivals – Livet från den ljusa sidan

Write A Comment