Fredag och Halloweenhelg

Det är fredag! Tjoho! Även om jag nu är ledig och fokuserar på mig själv varje dag – strängeligen beordrad att dagtid enbart göra sådant som gör att jag kan koppla bort, som jag blir återhämtad av och tycker om som till exempel vila, promenader, träning, kreativ hobby etc – så är det ändå skönt när helgen kommer. Det är ju då vi blir fulltaliga och det som (allra oftast) ger den utlimata harmonin.

Det är förresten alla helgonahelgen denna helg, som är en tradition som funnits ungefär hur länge som helst (behövs lite wiki på den, någon?). Senare år har den fusionerats ihop med det betydligt mer amerikanska Halloween, och det fenomenet råder det minst sagt delade åsikter om. Jag har kanske inte varit odelat positiv från start, men numera har jag helt kapitulerat. Barnen älskar att klä ut sig och inte minst i läskiga kläder. De går totalt igång på monster och läskigheter. Vem kan klandra dem? Magin!
Vidare finns inte många måsten kring helgen, utan gör man en pumpa till farstutrappen så är det fint så (och barnen blir överlyckliga) men även om det finns hur många idéer som helst på passande maträtter som ser ut som betydligt andra saker så finns inga krav på det. Med det sagt så tycker jag att det är enbart härligt med ett ändå lite speciellt tillfälle såhär under den långa hösten, och vill entusiastiska och glada barn köra lite bus- eller godis i grannskapet utklädda i sina älskade maskeraddräkter så är det iallafall inte en glädje jag vill dämpa. Att köpa hem lite godis är ingen belastning, direkt.

halloween-tivoli

Ett Halloween-pyntat Tivoli i Köpenhamn för en månad sedan. Det är många nöjesparker som anammat konceptet, till exempel kör Parken Zoo, Kolmården, Liseberg mm väldigt tydliga satsningar på Halloweentemat och har extra öppet – passar väldigt bra med barnens höstlov från skolan.

Jag kan hålla med om att det inte är en svensk tradition utan en totalt adopterad, men så börjar väl väldigt många saker? För mig som inte är särskilt troende (i någon religions anda iallafall) är inte alla kristna högtider direkt jättelogiska, och att vi med tiden får influenser från andra länder är inget konstigt. Jag har inget behov att bara bejaka våra ”svenska arv och traditioner” utan tycker enbart att det är helt logiskt att det i vårt multikulturella samhälle blandas upp en aning.
Hur tänker du kring Halloween?

Imorgon kommer barnen hem och det blir bus- eller godisande (om de inte redan hunnit med det i Borlänge), för jag tror det är imorgon lördag som gäller? Idag fokus på det där med en lugn dag och så hotellövernattning och kvalitetstid bara jag och Henke ikväll. Sa jag Fredag- Tjoho!?!