Reseinspo: Att ta sig/ resa till Legoland

Jag har känt lite depp den här veckan. Jag vet vad det beror på, och det är inte särskilt smickrande. Alla bilder jag ser från vintriga och sportiga lov – det är det. Ett gäng somriga flimrar förbi också från guldkorn som Thailand och Dubai till exempel men det är de där bilderna från fjälltoppar som griper tag mest i mig. Plogande barn med rosiga kinder, termosar med varm choklad. Jag vill också!


Vi har dock aktivt bestämt oss för att avvakta med sportlov tills barnen är större – Stella älskar att få njuta fullt ut av roliga fritidsaktiviteter och Max är ju inte ens i skolvärlden än. Längre skidsemester hela familjen kommer göra sig bättre för oss från tidigast nästa år. Sen har de ju Smålandssemester bakom sig sedan alldeles nyligen (när vi njöt Österrikiska alptoppar) och påsklovet är nära. Det går ingen nöd på dem. Och vi siktar på familjeaktiviteter under våren på annat sätt…

Igår gjorde en bokning för Kristi Himmelfärdshelgen, och deppen blev betydligt mindre. Älska bokningar och nya familjeupplevelser! Den här gången ska vi inte särskilt långt och fokuserar ytterst barnvänligt. Vi ska åka till Danmark och Legoland. Peppen är stor från alla (även om barnen inte ens fått ta del av de glada nyheterna än, det spar vi till påskägget).

Legoland ligger i Billund, som ligger mitt på Jylland i Danmark. Det ska ärligt sägas att bor man i östra eller norra Sverige så är det långt bort. Väldigt. Helt lätt att hitta prisvärda och/eller snabba sätt att resa till Legoland är det inte, och allra smidigast är nog ändå bil. Då åker man förslagsvis båt Varberg – Grenå eller Malmö – Köpenhamn, men från det att man stiger av på dansk mark väntar minst 2 (från Grenå) – 3 (från Köpenhamn) timmars bilresa utöver sträckan man redan avverkat i Sverige. Det finns en flygplats i Billund, men från Stockholm behövs mellanlandning (Köpenhamn eller Oslo t.ex) och priserna drar iväg. Miljöpåverkan likaså…

resa till legoland


Vi har hittat vad jag tror är den perfekta kompromissen. Med tåg kommer vi från Stockholm till Köpenhamn på 5 timmar. Bokar man i god tid (ganska precis 3 månader innan) kommer man undan till riktigt bra pris.  För 1500 kronor kommer vi hela familjen tur och retur Köpenhamn med tåg – helt perfekt! Även om timmarna är ganska många så kan man ändå på ett tåg ha det mysigt samtidigt, med pyssel, filmer, matstunder och bokläsning samtidigt som Sverige fladdrar förbi utanför.

Vi åker från Stockholm onsdag eftermiddag och landar i Köpenhamn onsdag kväll, och tar en kväll på ”byen”. Tidigt torsdag morgon sätter vi oss sedan i en hyrbil för att ta oss till Billund och Legoland. Jag tror och hoppas att vi kommer hinna uppleva Legoland bra på drygt 1,5 dag i en period innan den mesta semestertiden och således besökarantalet tar vid. På lördagen passar vi sedan givetvis på att gå på Lalandia, Danmarks största badland, innan vi rullar tillbaka till Köpenhamn på kvällskvisten och vidare med tåg till Stockholm igen. Miljövänligt, hyfsat enkelt och smidigt.


Så med det sagt – funderar du också på en tur till Legoland så undersök reselaternativen noga och tänk lite utanför boxen. Det går att tänka smart och komma till Billund smidigare än man först tror!

IMG_9045-0

Vi ser fram emot flera dagar med skägg av sockervadd, ansiktsmålade ögon, ansikten täckta av glass och glada miner i roliga åkattraktioner. I ett land av lego dessutom – våra legotokiga barn kommer gå bananas!


Hur vi ska bo på Legoland och annat runt omkring återkommer jag till. Den här resan ska vi peppa för hela våren, tänker jag. 🙂