Grekland – årets resehype?

Skulle jag nämna en snackis för svenskarnas sommarsemester 2015 så är det Grekland. Grekland har lång historia som resmål för svenskar (och alla andra… ) men visst känns det som att landet och alla dess öar fått ett enormt uppsving de senaste åren? Ekonomin kraschade för några år sedan, och när jag under en konferensresa 2012 fick en smak av Grekland (utkanten av Kos stad) för första gången sedan tonåren (bargatan i Kos stad) var det på ett ovanligt billigt resmål vilket skulle kunna vara en av anledningarna till nytändningen på Greklans som resmål.
Särskilt grön kvist är inte Grekland på ännu, och iallafall boendepriserna verkar ha gått upp, men turismen känns som sagt som att den har boomat rejält.

För andra året i rad har konferensen Panorama Grekland arrangerats i Sverige. Jag var där på en pressfrukost där jag fick bland annat höra en massa intressant om Grekland som resmål idag och genom tiderna, om landet som sådant och dess soldagar som är i Europatopp, om kulturen och Sokrates. MItt sug att åka dit blev inte direkt mindre – Grekland tilltalar på så otroligt många sätt. Maten (som det pratades mycket om), klimatet, landskapet, historien, människorna – vilket arv och vilken gåva det landet bär på!

IMG_8941

Panelen med representanter från bland annat Apollo, Ving, Stockholms stad, the smile of the child m fl diskuterade och presenterade Grekland och Cypern som resmål. 

 IMG_8942

Ambassadörer, präster och andra representanter för Grekland talade varmt om sitt land (och var fina).

Nu vill det sig ju så fint så att jag faktiskt ska till Grekland, så snart som i sommar och vet ni att den bara är dryga 4 månader bort? Tjo-freakin-ho!

Jag är så enormt pepp på vår vecka på Kreta med kompisfamiljerna. Nästan lika pepp är jag på Santorini vi sedan åker vidare till. På ett sätt var jag ännu mer pepp just vad gäller stället jag ska få se, men nu börjar jag känna mig lite oroad. Det är enormt svårt att hitta Fira-boende som har fått bra betyg och som inte kostar multum. Det är få dagar och jag vill ha utsikt, trevliga rum gärna med balkong (pga vill kunna lägga barnen innan vi lägger oss) och pool är ett måste. Vidare så säger de flesta jag pratar med om Santorini att det är helt magiskt, men några är inte så lite negativa pga enorma mänder turister och inte minst väldigt dyrt prisläge. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Fast jag vet att jag behöver boka boende ungefär igår och att det känns mer knepigt än roligt.

20140713-230402-83042657.jpgDen här vackra bilden över Santorini tillhör Johanna som skriver bloggen Lady Tramp. Hon tillhör de som får mig att längta dit ytterst mycket.