Fredagsmiddag av ett geni – geniet och recepten

Jag pratar förstås inte om mig själv. Jag älskar visserligen god mat, men är ingen naturbegåvning vad gäller att laga. För att göra god mat – vilket jag ju alltså vill ha – så följer jag recept. Till 100%.
Det är ju dock ganska sällan det blir sådär perfekt som man önskar, men okej iallafall.

Ett dilemma jag ofta har är att jag kan vara sugen på och ha en plan för ”kött”-delen – typ ”Idag vill jag ha hjortfilé / majskyckling / fisk” etc, men så står jag där och undrar vad jag ska göra till och faller tillbaka på någon gammal klassiker.
Det är nu löst genom kokboken nedan, ”Grönsaker, tillbehör, garnityr” av Tommy Myllymäki. I den är fokus just på tillbehören och allt låter helt galet gott – och faktiskt rätt enkelt på samma gång.

IMG_8854

Igår tänkte jag att jag var sugen på tonfisk, så det köpte vi för att bjuda vännerna som kom på fredagsmiddag på.

Svartpepparsotad och stekt till perfektion  – dvs nästan inte alls (20-30 sek / sida på hög värme). Nom!

IMG_8860

Fast det var ju tillbehören som gjorde hela succén (för alltså, SÅ gott det var!) och då inte minst denna rätt med ugnsbakade jordärtskockor. De skalades och skivades, stektes i olja tills de fått lite färg, och sedan sattes hela stekpannan in i ugnen på 225 grader för att bakas i ca 10 minuter. Sedan på med två deciliter grädde och köras lika länge till. Ta ut, strö över riven parmesan, lite grovhackad mandel och färsk dragon. Magiskt gott, verkligen!

IMG_8858

För att lätta upp lite gjorde jag även en spenatsallad från boken. Färsk spenat, olivolja, salt och parmesan. Enkelt men genialt.

IMG_8859

Ljuvligt fat från Matteus som gästerna hade med sig som inflyttningspresent – fantastiskt fint!

Det gav denna rätt, som verkligen levererade.

IMG_8857

Till förrätt gjorde vi salmalax med sesamdressing och en liten ceviche och till efterrätt fortsatte vi det fräscha temat med en dessert där honungsyoghurt, vaniljkesella (totalt 2 dl) och färska bär (hallon, blåbär) varvades med en kross-blandning av hackade pistagenötter (20-talet), mörk choklad (20 g) och digestivekex (2 st). Lätt och gott!

IMG_8855

Så – flera rätter att inspireras av, och framför allt; Köp Tommy Myllymäkis kokbok. Den är fantastisk och han är ett geni. Är all mat från boken lika god kommer jag eventuellt aldrig laga något från någon annanstans för finmiddag någonsin. Amen.