Julbordstankar, årets sill och brasiliansk grillbuffé

Vad tycker ni att är viktigast på julbordet?
Jag är inte jättefast vid alla traditioner men äter gärna ett traditionellt julbord. Aldrig smakar sillen så gott, och andra favoriter är ägghalvorna med någon räkröra, omelett med kantarellstuvning, lax, gustavskorv, Janssons och så skinkan förstås till vilken det är ett absolut måste med inte bara senap utan även äppelmos.

Apropå sill så fick jag hem årets sill för att pimpa julbordet med – eller för den delen för en god sill-lunch redan före jul med allt som hör en sådan till som ägg, potatis, gräddfil och folköl.

Årets sill tas fram av restaurangen Salt & Sill på Tjörn (som vi besökt flera gånger med våra kompisar som bor i närheten) och Klädesholmen seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. De skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill och presenterar sedan dessa för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. I år är det björnbär och grönpeppar som är vinnaren – spännande smaker låter det som!

IMG_6867

IMG_6864

Jag längtar supermycket efter julbordet i år. Det är en annan konsekvens av att vara bortrest varannat år… Förra året åt vi brasiliansk grillbuffé i Dubai på julafton.