Grilltillbehör – salladsspecial

Imorse (när vi för ovanligheterns skull kunde ha nyhetsprogram på istället för Barnkanalen) fastnade jag för en sallad som duktiga Tommy Myllimäki gjorde på Mitt kök. Det var en helt grön sallad, med haricot verts, sockerärtor och bondbönor. Till det gjorde han en dressing med massor med mynta och persilja, i basen på olivolja och vinäger. Det hela toppades med hyvlad pecorinoost. Det såg enormt gott ut och blir helt klart grilltillbehör vid nästa tillfälle.Kanske i Italien, som ju till och med är pecorinons hemland? Denna vecka äter vi som bekant ute varendea kväll (som barnfri-lyx). Pecora Toscano lägger vi på minnet, mellanlagrad pecorino från Toscana – snart är vi där! Receptet hittar du här (<– klick).
För att fortsätta på de salladsspecial jag lägger in ibland så tänker jag visa vad vi hade för tillbehör till helgens grillade för de var verkligen värda att tipsas om.
Dag 1 körde vi entrecote, och till det grillade haricot verts på recept av Ernst. Bönorna fick grillas på grillen i en liten korg, och sedan på med det sista – en dressing gjord på vårlök, citron, honung och olivolja. I med babyspenat, toppa med rostade hasselnötter. SÅ gott och fräscht!
Och så ugnsgrillade körsbärstomater, toppade med timjan och på med dressing på vitlök, olivolja, balsamico och råsocker eller honung. Hur gott?!

20130701-214643.jpg

Dag 2 åt vi fläkskarré (som ju bara blir så himla gott att grilla) och till det gjorde vi en plåt i ugnen med lite färskpotatis och en hel massa små, färska (svenska!) rödbetor (potatis kan tyckas onödigt för vissa smaker). Vi hade på en massa färsk timjan och lite olivolja samt flingsalt. När de rostats klart la vi dem på en bädd av babyspenat och vårlök, smulade getost över, ringlade på honung och toppade med valnötter. Galet gott!
Riktigt mumsiga såser till får man allitd med bas på t.ex turkisk yoghurt, i med färska örter/vitlök/getost – eller vad som ni passar till den där supergoda salladen du gjort.Lite honung och olivolja i yoghurten gör alltid smakerna rättvisa och mumsar till den lite extra. Nomnom, som vi brukar säga!

20130701-214821.jpg

Sallad på grillad haricot verts

Antal portioner: 4

Ingredienser
500 g haricots verts (både färska och frysta fungerar)
0.5 dl olivolja
salt
vitpeppar ur kvarn
babyspenat eller annan späd sallad

Vinägrett
4 ekologiska citroner
4 msk flytande honung
2 vårlökar
färsk persilja
1 dl rostade hasselnötter
2.5 dl olivolja
salt
vitpeppar ur kvarn

Läs om fler sallader till exempel här och här.