Godmorgon studenter och välkommen ut

De hade det fantastiskt på sin champagnefrukost imorse, de där studenterna som några timmar senare skulle springa ut från gymnasiebyggnaden för sista gången, ut mot en ljusnande framtid. Jag gick förbi och såg dem njuta denna tidiga morgon. En av dem tog upp en kamera och vrålade ”Se jäääävligt lyckliga ut nu!” högt så att det ekade över Årstaviken. Och sen log de nog, övriga klasskompisar på bryggan. Skålade lite till. Såg nog jävligt lyckliga ut, på de där fotona.

20130605-223649.jpg

Nu är det ju inte så att det där med att klara gymnasiet är den stora utmaningen direkt, även om man som student tror det. Självklart är dock att det känns som den största friheten att vara klar med skolan. Kunna välja bland alla fantastiska möjligheter som ges en, när man kastar sig ut i världen.

Några råd på vägen dock, till alla studenter vars ljusnande framtid är deras.

Jobb kommer inte ges till dig. Det kommer inte att handla om tur. Det kommer handla om att göra rätt för dig, att leta och leta och leta. Och leta lite till, tills du får en chans. När du får chansen gäller det att ta den. Gå inte omkring och tänk allt för mycket på dina rättigheter utan jobba utan att klaga. Bevisa dig. Det har du alltid igen. Sälj dig såklart inte för billigt för det, men var beredd på att jobba. Fast jobba, förresten. Det bästa är att utbilda dig vidare, det blir väldigt mycket lättare så i längden. Något du är intresserad av, för annars tröttnar du. Men samtidigt något som har framtidsutsikter, det kan vara smart att veta att det finns efterfrågan på det du gör. Ta reda på hur det ser ut i den branschen. Sök dig inte till ett vårdyrke om du inte kan tänka dig obekväma tider. Läs inte till lärare om du vill tjäna mycket, gör det om du vill ha många och långa lov. Läs inte till ingenjör om du inte kan tänka dig att jobba efter monetära incitament och stressig tillvaro där du bokstavligen tar arbetet med dig hem. Osv.
Jobba samtidigt som du pluggar. Ja, det är skit – att ha gått i skolan hela livet och sedan inte jobba och ha semester utan jobba under helger och lov. Men det är så du får en CV och blir konkurrenskraftig sedan. För konkurrens, det finns det gott om. Tänk smart och strategiskt. Så gott du kan och orkar.

Håll dig inom lagen, att göra dumheter är inte bara korkat utan sabbar också många av de där ljusnande framtidsplanerna du sjunger om. Det roliga i en bränd bil en natt i en förort eller en drog som går utanför det lagliga kommer få rejäla konsekvenser. Det är inte värt det.

Det kommer inte vara rakt igenom rättvist när du nu kastas ut från den trygga skolvärlden, men det är inte heller orättvist. Det finns möjligheter för alla, det gäller bara att ta dem. Orka. Våga.

Sen ska du såklart ha kul på vägen, för det är ju det. Livet alltså. Kul. Spelar man sedan bara sina kort rätt väl så blir det enbart roligare på vägen. Ta den chansen. Ta ansvaret så får du den. Men räkna inte med att någon annan kommer göra det åt dig. Den ljusnande framtid är din. Haffa den. Det är upp till dig. Bara upp till dig.

/mvh, tant