PT Online – Maten och mellisen

Jag har nu avslutat mina tre månader med PT Online (men ska skriva ihop lite avslutande tankar till henne och förhoppningsvis sista feedback) och vad har jag lärt mig? Mycket.
På ett sätt tycker jag att resultaten inte varit så påtagliga. Jag har inte sett något på vikten, jag tycker knappt att jag märker någon skillnad. Det kan man kanske förstå, för jag har tränat lika mycket som tidigare och tränade redan bra. Jag har alltid ätit bra med en hel del inslag av livets goda, och den här perioden har jag lyft ur en del av det goda (som också är tomma kalorier) och ersatt med bra. Jag har inte ätit en massa godis osv tidigare heller men inslag av vin, godis, extra god mat osv förekommer i mitt liv. Och det vill jag att det ska göra, det är ett aktivt val. Den här perioden (framför allt de första två av de tre månaderna, innan jag blev lite uppgiven) har jag varit mer skärpt.
På ett sätt har jag nog lyckas bygga mer muskler än tidigare. Jag är nog ännu bättre inifrån och ut. Musklerna har nog ökat på flera ställen på min kropp. Så jag ska inte vara hårt mot mig själv. Jag ska snarare tänka att med detta med mig framåt så bygger jag för framtiden. Ännu mer. Det kan ta tid att omfördela helt, om man vill göra det utan dieter (vilket jag med min historia är sjukt less på).

Sen sägs det att det tar 66 dagar att skapa en ny vana. Och några nya vanor tar jag ändå med mig efter dessa 90 dagar med Helena.

1) Frukost. Jag vet såklart att man ska äta frukost men jag har aldrig riktigt varit intresserad av det. Om det har blivit av alls så har det blivit ganska lite, och mest lite kolhydrater och mejeri. Nu kompletterar jag med protein och fett. Havregrynsgröt med äggvita, mandelsmör, osötat äppelmos och mjölk. Jag kommer ta med mig att äta en bättre komponerad frukost och oftare.

2) Mellanmål. Det är viktigt med mellis och att vara mätt är en förutsättning för att inte ersätta med annat på kvällen, eller att småäta när man lagar mat. Jag äter ett ägg varje förmiddag. Jag försöker äta mellis på eftermiddagen och lyckas väl hälften av dagarna. Där lär jag mig fortfarande…

3) Protein! Det är viktigt med protein. Uteslut inte kolhydraterna men fokusera på proteinet. Och lite på fettet (det nyttiga såklart). Framför allt när jag tränar mycket bör jag inte slarva med detta.

Några få av de grejer jag tar med mig. Ihop med en massa nya maskiner på gymmet, tankar kring träningsupplägg och om mina tankar och insidan. Men det återkommer jag kanske till en annan gång.

 

20130409-211748.jpg
På jobbet – kvarg och keso i kylen (för jag klarar att äta om jag blandar dem, aldrig kvarg för sig), alltid någon liten burk med kokt ägg (perfekt storlek på gamla barnmatsburkarna!) och i mitt skåp honung, bovetecrunch (här Renee Voltaires men min egen är faktiskt godare), mandlar.

Det kan låta så himla naivt att bära på några kilos övervikt men säga att man nog äter för lite. Men i mitt fall tror jag lite det. Eller framför allt för lite vad gäller det regelbundna. För lite mat för att kunna ta till mig min träning. Så jag tror verkligen att nyckeln för mig är att äta mycket av det som är rätt. Problemet är såklart att inte ”unna mig” tomma kalorier för ofta. Vin, fika, godis… Inget jag gör varje dag men som händer varje vecka. Så det ska jag fokusera på nu. Mer mat, bra mat. Mellis inte minst.