Från 0 till 100

Alltså jag fattar inte riktigt det där med smakisar. Det är så himla många olika bud. Och framför allt, överallt står att det tar typ några månader att få barnet att lära sig såpass så att de kan äta en ordentlig måltid. Att man bör introducera långsamt för att se vad de tål och inte.

Ja, det är ju bra, men alltså… Om ett barn är jätteintresserat, äter glatt och protesterar när maten är slut (läs: när teskedarna gått åt), då känns det lite småkonstigt att bryta. Okej i absoluta början, för att se vad de tål osv – men i ett par månader?!

Max har iallafall varit väldigt entusiastisk över det här med maten. Han har nu fått palsternacka, morot, majs och lite gröt. Och majskrokar också faktiskt, varför inte lära sig lite konsistens på en gång och att hålla i ”maten” själv.
Allt med god aptit, glada miner, bra teknik och vilja att ha mer. Igår fick han lite mer då vi gav honom några skedar gröt efter majssmakisen, men han var faktiskt lite knorvig i magen igår kväll/natt så det blev nog för mycket.

Jag skulle egentligen gärna helamma längre, men vi tror att en grötportion på kvällen kanske kan skjuta matuppvak från 10 till 12 timmar (dvs från 05 till 07) och få helt hela nätter. Det vore fint. Likaså är jag så förbannat less på att pumpa efter mina två gånger om dagen i två månader, så jag pallar inte en sekund till. Gröt när jag är borta någon kväll vore således en bättre lösning.
Lagom till nästa helg, dvs om 10 dar, har vi tänkt att han ska vara uppe i en riktig måltid av gröt (för då är det Peace&Love!). Kanske fortsätter jag lite med vanlig mat/grönsaker mitt på dan, bara för att vänja honom vid smak av olika saker.

Vad har ni för erfarenhet och funderingar kring det här med smakisar?

  1. Måns var knorrig som sjutton, fick doppa skeden i bröstmjölk etc för att han skulle äta 🙂 Ellen och Frida har ju däremot haft storebror och storasyster att inspireras av så de har gladeligen ätit med stor aptit från 4 månader. Kvällsgröt och amning innan natten och lunch från 6 mån och 2 mål mat från 8 mån. Har funkat super. Kör på säger jag, vill han ha mat, ge honom det. Kramar från soliga Götet

  2. har också funderat på detta, H är ju bara 4,5 månad ännu och får några skedar ibland. Pratade på bvc igår då jag glömt allt sedan dottern.. hon sa bara att ta samma smak i några dagar och byt sedan. Efter ett tag introducera gröt och sedan kött/fisk/fågel

    ja det är så många olika bud hela tiden, men jag läste någonstans att dom skall ändra på riktlinjerna med smakportioner osv..

  3. Med Elis körde jag två teskedar av varje smak i tre dagar var och eftersom allt gick som tåget hade vi helt bytt ut frukosten till gröt och lunchen till mat strax före 6 mån. Sen sa BVC att om han vill ha mat är det onödigt att gå omvägen via gröt så då fick han lunch och middag med mat från 6 mån (han började med smakportioner på 4-måndagen). Men då var han ju ett väldigt Mari tersetter barn, med Sigge var allt mycket krångligare och han åt nog inte både lunch och middag förrän han var 9 mån.

    Gå på magkänslan och se vad han mår bra av och välj de råd som passar er…när ändå säger olika kan det ju inte vara livsviktigt att man gör det i en viss ordning osv.

  4. Jag har kört på magkänslan – rekommendationerna om när man bör börja m smakisar har varit olika varje gång jag fått barn. 🙂 Filippa – 4 månader, Hugo 6 mån och Molly åter tillbaka till 4 mån. Filippa o Hugo ammade jag på längre än Molly för Molly kunde inte amma så länge för hennes tungband satt fast=dålig amningteknik. Så hon är flaskbarn mer eller mindre.

    Jag är ingen rutinmamma så jag har inte haft någon plan m införandet av olika smaker o så. Och det har fungerat ändå så bra.

    Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *