New York – Restaurangguide New York

Nu är det bara två månader kvar tills jag och 14 tjejkompisar åker till New York. Så det är hög tid för en liten summering, en NY-special – för dem och för några fler som är på väg till NY. Mina tips till NY i en liten New York-special.

Först ut är Restauranger – Restaurangguide New York, och här kommer lite tips på ställen jag och H gillar lite extra i NY (fast alla ställen vi gillat går inte att få ner på papper…), och lite annat att tänka på. Fyll gärna på i kommentarsfältet om du sitter på något bra tips!

Allmänt/boka restaurang i New York

Bord släpps ofta så man kan boka 30 dagar innan, och på vissa ställen är det verkligen läge att vara med första dan för att få bord. Numera görs förstås ofta bokningen online (till skillnad från för några år sedan, då man ringde till en boxningscentral) och är ni fler eller det är populärare ställe kan man behöva ange kortuppgifter för att göra reservationen.

Hur kunna välja?

Det är ju många olika stadsdelar på Manhattan, så schysst upplägg tycker jag är att spendera olika kvällar i olika stadsdelar.
Väldigt bra hjälp kan man få på nymag.com och söka på restaruanger, då kan man läsa recensioner, se bilder och kolla på menyn. Zagat.com är ännu bättre, kan vara värt att registrera sig för 5 dollar – denna rating säger det mesta om allt i stan och är mycket användbart.

Meatpacking District:

Jag älskar området Meatpacking! Det är packat med många uteserveringar, ung och rätt trendig publik men i NY får man ju vara som man är så man ser alla stilar och åldrar.
STK: Här var vi när vi var i NY i höstas. Fick en av våra bästa middagar i NY någonsin! Modernt steakhouse i meatpacking, SÅ god mat! Steakhouse men mkt fräschare, grym mat, snygg inredning. Kan jag verkligen rekommendera!
Spice market: Häftig inredning, speciellt ställe, blandad ålder på publiken. Bara hängt i baren, dock hört att maten ska vara bra också.
Buddakan: samma som ovan.
Pastis, Florent: riktiga klassiker, ungt, stimmigt, enkel men god mat, mkt poppis för brunch men även nice för enklare middag. Trendigt och kändistätt (men helt ok att få bord, kan få vänta lite i dörren bara)
Gansevoort hotel: Har en riktigt nice loungebar/sky bar på top floor!

Lower East:

Detta område är också riktigt charmigt på ett småruffigt sätt, lite söderkänsla kan man säga, med många barer/restauranger. Lagom ung publik men avslappnat
Schillers Liquor bar: Väldigt stimmigt, ungt & poppis, enkel billig mat men helt ok, riktig NY-känsla.
Stanton social club: riktigt nice bar!
Livingroom: trevlig (ej trendig, mer bara ”är”) bar, massa upcoming singer-songwriters som spelar sina alster, typ 10 bord där man kan sitta. soft och nice. Kolla in deras hemsida. Marit Bergman spelar ofta här på övervåningen.
Azul: hyfsat stekhus, argentinare, NY-känsla, lagom priser
Thor (rivington hotel): Riktigt nice bar.

SoHo/West village:

Välkänt och givetvis väldigt schysst område med många barer och restauranger. Aningen äldre, mer ”dressad” klientel

Soho Grand: Bra ställe för en shoppingdrink eller fördrink, snyggt!
Blue Ribbon: Bra japan, en absolut favvo hos många om man gillar japanskt
Balthazar: Kanske ett av de populäraste/mest klassiska ställena i NY, man måste boka på pricken den dan de släpper borden i princip. Lever upp till sitt rykte med sin (fransk-new yorkiska) charm och goda mat, som ändå är av lite enklare snitt (inget gourmet…)! Blandad publik. Även bra för brunch
Aqua Grill – riktigt bra mat, nice.
Café Habana – (soho/west village) riktigt nice kuban, skönt ställe
Spring Street Natural – Schysst ställe för brunch (bakis-brunch), gigantiska portioner.
Fatty Crab (west village) – dold liten pärla, icke-fancy ställe med god mat.
The Spotted Pig (west village) – Michelinrestaurang.

Midtown (mer turistigt):

Tao – välkänd och omtalad grymt snygg asiat med stor buddha i mitten och en schysst liten loungebar. Maten är suverän, möjligen lite överprisat. Se upp för sen lördagkväll dock, enormt hög musik… tror det kan vara bättre på vardagar alt. lite tidigare på kvällen
Maze by Gordon Ramsay på the Londoner. Vill man testa en Gordon Ramsay-restaurang så har vi ätit en grym avsmakningsmeny till hyfsat pris här.
Hudson bar är snyggt.
I midtown har man massa bra ”stekhus” också, vilket ju är NY-klassiker nummer 1. Så det är nästan ett måste att besöka ett steakhouse när man är i NY (om man gillar kött vill säga). Bäst är Peter Lugar (men det är off manhattan, Williamsburg – och inredningen är inte speciellt, utan ganska enkel). De andra som är bäst rankade är Wolfgang’s (superbra! stimmigt dock, men helt fantastiskt kött), Smith&Wollenskys och Ben Benson’s.
The Boat House i Central Park är en annan känd klassiker, som setts i många filmer och SATC. Det är lite turistigt men ack så nice, och vi gillade brunch här med pianospelande i bakgrunden.

Rooftop bars;

Skybarer är såklart ett härligt sätt att se New York’s skyline.
230 Fifth är bästa skybaren vi varit på. Det är gratis, man kan sitta ute eller inne och man har Empire State i bakgrunden. Om ni går hit i skymning, dvs lite tidigare på kvällen, är det lugnt och inte så mycket folk.
The View på Marriott hotell ger en panoramaview över stan.
Baren på mandarin oriental hotell ger också schysst utsikt över New York och Central Park.

Upper West

Jag måste bara tillägga att vi bodde på Upper West och det var urmysigt. Så vill ni ha lite lugnare och t.ex hitta nån opretentiös uteservering (dock supernice) så åk till Upper West. Mkt restauranger med uteservering på Amsterdam Ave, mellan 79-84 ca. Bäst är finfina calle ocho (latinare med fina mojitos).

Missa inte heller frukost på internationella kedjan Le Pain som finns runt om i stan. Deras granola parfait är To die for… 🙂
Beställ en ”bakers basket” med massa bröd och ät med deras egna spreads.

Sådär, en liten mini-restaurangguide New York till trevliga och bra NY-restauranger. Mångalär ju dock  garanterat missade, plus att vår mesta koll ju är från vår 2008 och inte helt up to date…Vad rekommenderar du?

Restaurangguide New York

Restaurangguide New York