Stella 18 månader

För en dryg vecka sedan blev Stella 1½ år.

Hennes språk utvecklas snabbt nu, och orden blir fler för varje dag. Några små tvåordsmeningar skymtar ibland. Stella gillar djur, det är mycket ”pippi”, ”apa” och ”vovve”. Hon är väl medveten om vad som händer, ”hejdååå” är ett favoritord, ”aj” används flitigt, och hon ”oj-oj-oj”-ar när något oförutsett inträffar. Umgänget med äldre kusinerna var nog det som gjorde att ”mina!” gjorde sitt intåg, och det används nu hyfsat flitigt när Stella vill ha något eller anser något vara hennes. ”Tåva” – sova, sägs ofta och pekas på vagnar och sängar eller folk som sover. ”Itta” säger hon och klättrar upp för att sitta någonstans, och att springa omkring och ”opppa!”-hoppa är underhållande i massor. Många fler ord och uttryck används såklart också dagligen, för att inte säga varje timme.
Hon äter duktigt med gaffel och sked, fast behöver hjälp att sätta på sakerna på gaffeln. Hon blir dock gärna matad. Hon är mysig, charmig, social och kommunikativ. Kavat och modig men mammig på samma gång, nyfiken på och leker gärna med andra barn, men är ibland lite hårdhänt och puttig av sig. Hon gillar att gosa, och kramas och pussas massor.
Världens mysigaste 1½-åring, och utvecklingstakten är så hög just nu. Vi njuter verkligen av vår lilla tjej, vårt barn, som är världens underbaraste.

Gårdagens 18-månaderskontroll visade att Stella nu är 84 centimeter lång och väger 12,4 kg.

Stella fick spruta, och grät så fort hon såg sköterskan. Hon har väl inte så roliga associationer till henne, bara alla dessa onda sprutor… Så hon totalvägrade prata, bygga med klossar eller göra något annat som kollas. När sköterskan lämnade rummet så byggde hon snabbt ett torn av alla 6 klossar och pratade järnet. Såklart, haha. Sen hade hon omkull sitt byggda torn, och H handlade snabbt och spontant, och återbyggde det. Han lämnade dock en kloss för att det inte skulle se arrangerat ut. HAHA, som jag garvade när jag hörde detta! Han också, när han kom på vad han gjort… 🙂
Nåväl, vi vet ju att hon har ”check” i alla rutor för åldern, och sköterskan såg också det trots uteblivna bevis, så hon kryssade i alla rutor i utvecklingskurvan.