Att etablera nya vanor

I en ny situation känner jag ofta att det är viktigt att skapa nya vanor så snabbt som möjligt. Gör man något på ett nytt – och då genomtänkt och ”bättre” sätt – så tidigt eller ”tydligt” som möjligt, så är det lättare för dem att bli etablerade.

Sedan Meja blev ett förskolebarn, och vi båda föräldrar jobbande sådana, så har jag mina hämtningsdagar varit på jobbet redan före 7. Och det är så skönt! Nu har jag visserligen haft det lite lätt med tiden då jag de dagarna åkt bil – för kommer jag så tidigt får jag plats på gratisparkeringen utanför huset, och det är en stark motivator till att komma iväg hemifrån senast 6.40 – och i längden kommer det säkert vara kommunalt med buss och tunnelbana som gäller även den tiden. Samtidigt så uppskattar jag de dagarna mer än bildagarna, för det är rätt avslappnande att sätta mig ner, slå på en bra podcast i öronen, och låta någon annan transportera mig. Bilen har sitt syfte i att komma hem riktigt snabbt nu när Meja fortfarande har lite kortare dagar – hon är liten ännu och blir rätt sliten så vi vill inte hämta efter 15.30. Det är en timme mindre än vad som är mer rimligt för oss för att få ihop våra två heltider.


Men, en vana jag behöver få igång så snabbt som möjligt så att inte tröskeln till den blir för hög, är att cykla till jobbet. Jag köpte en riktig cykel för cykelpendling samma vecka som vi flyttade till Nacka för 2,5 år sedan – lite med samma inställning kring att skapa nya vanor snabbt, och hade som mål att cykla de sammanlagt 25 kilometrarna tur och retur två dagar i veckan. Lagom och rimlig ambitionsnivå för mig, som vill att det ska vara njutning – och prickar in de dagar då det känns mest rätt utifrån övriga schemat, och då vädret är hyfsat.
Idag ska cykeln hämtas från lagning och uppfräschning, så nästa vecka hoppas jag vara igång med cykling igen. Förutom att den stått oanvänd sedan augusti 2015, då jag lite för gravid för transportcykling i Stockholm körde hemåt med tanken att det nog var sista gången på ett tag, så har jag sedan samma dag haft punktering. Däcket smällde på hemvägen vid Fotografiska, och har varit platt sedan dess. Det blir fint att få det fixad av experter och få en uppfräschad cykel på samma gång!