Haha! I wish! VI har kommit till en punkt under semestern där jag känner att energin börjar sina rejält. Förskola, skola och fritids – och jobb – är bra skit, helt enkelt. Vilket jobb det ändå är att ha hand om tre inte särskilt stora och ”självgående” barn 24-7 i vecka efter vecka. Phew!
Jämförelsevis kan ett vanligt inte så lite lugnt och lätt arbete kännas som rena spa, även om det inte alls ansågs så när den jämförelsen först dök upp i vår familj. Det var när jag roddat barn (och hem) inte så lite i slutet av föräldraledigheten och förmodligen beklagade mig en del, som Henke vid något tillfälle småfräste ”Det är ju inte direkt ett spa jag går till varje morgon!”. Det kändes nog dock så för mig – att tanken på att lämna hemmet och det ansvaret bakom mig på morgonen och gå och göra helt andra, vuxna saker hela dagen var mer eller mindre samma avkoppling som att checka in på ett spa.
(bild ovan: Gullmarsstrand)

Med det sagt så ska Henke checka in på spa igen imorgon bitti, medan jag har en vecka i Dalarna med barnen och mina föräldrar. Det där sista är en himla tur, för jag vet ärligt talat inte hur jag tacklat det hela annars. Kanske är jag extra mätt på semestern, som med barn inte är så mycket semester i form av avkoppling, just idag efter gårdagens tävling som sög musten ur mig och sedan följdes upp med en vakennatt med Meja. Den tajmingen var ungefär så urusel det bara går! Givetvis hade Henke tagit allt och låtit mig sova om hon inte gråtit och ropat hysteriskt efter ”mamma”, och hur trött jag än var så sträcker sig mammainstinkterna längre än så, och öronproppar i annat rum är inte tillräckligt. Ge mig kraft!

Oavsett så är jag inför sista semesterveckan glad att det är just på släktgården i Dalarna jag kommer att befinna mig (även om det riktigt härliga sommarvädret lyser med sin frånvaro) , och med mina föräldrar. Jag kommer njuta, även om det är en rätt trött version av mig själv som kommer att göra det.

Visst har vi haft mycket aktiviteter för oss under semestern, och visst är det typiskt oss – och nog har jag hört några ”oj vad ni kör, att ni orkar?”. Det är ju dock så att jag (kan även sägas vi) får mest energi av att det händer saker. Så är det bara. Sedan är det roddigare med en 1,5 åring (och en 6,5- och 9-åring), men samtidigt så skulle inte direkt lugna dagar funka särskilt bra med vår minsting. Jag skulle lätt älska att bara ta det lugnt och vara några dagar, men det känns som att Mejas gnällighet ökar markant när tempot är lågt. Fast, absolut – riktigt bra rutiner gällande mat, underhållning (som pedagogiska leksaker) och sömn hade kanske varit en hjälp på vägen.

Nåväl – med detta lite gnälliga inlägg, för att ge en inblick i hur livet med sommarsemester med barn också kan kännas (och är för oss), så avslutar jag med att säga att det känns superskönt att vara på gården i Dalarna. Nu – lugna dagar!

Pratade för övrigt lite om att det ju är betydligt lugnare och enklare på resande fot med barn än på semester hemma. Känner ni igen er i det? 

8 Comments

 1. I hear you! Fast är ändå riktigt redo för ”spahösten” ännu.
  Jag är gärna hemma på semestern när vi har vänner över (vilket det har varit i flera omgångar denna sommar, ibland 3-5 dagar i stöten) för då händer det saker hela tiden. Men när vi är hemma ensamma på semestern så lockar segelbåten mer, eller allt annat möjligt man kan hitta på. Med nya äventyr hålls barnen (någorlunda) i schack och bråk förekommer endast några ggr/h istället för en gång i minuten 🙂

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag hade också varit redo för den, om det varit dags för den.
   Men allmänt superskönt ändå med en vecka till, och det just ”hemma” i Dalarna.

   Eller hur är nya äventyr lika med barn med bättre humör. De har inte tid att störa sig på varandra då. 🙂

 2. Känner igen mig. Vi flänger runt och gör en massa och tycker att det är ”enklare”. Men i år har jag haft som mål att inte aktivera barnen så mkt utan låta dem få ha tråkigt och aktivera sig själva. Alltså inte en mass utflykter och annat hela tiden. Det gick över förväntan. Jag hann i och med detta även läsa 5 böcker på 2,5 veckor. Men nu flänger vi runt i Berlin och sen Malmö och sen fantastiska urnatur-hotellet. Det borde du kolla upp!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Jag tror verkligen att det är super att ibland låta dem ta ansvar för sin egen ”underhållning”. Det föds bra saker i lätt uttråkning – jag försöker verkligen.

   Googlade urnatur – aldrig hört talas om! Verkar ju fantastiskt! Måste verkligen verkligen dit – tack för tips!

 3. Härligt, mera gnäll! Jag tycker (tyckte) att det är ap-jobbigt att rodda runt små barn på semestern (själv i mitt fall). Och är ganska less på dem som glorifierar och tycker att det är ”så enkelt och roligt”!

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Ja – viktigt att alla sidor kommer fram. Harmoni och njutning finns i massor, men också (massor) av stunder då man undrar vad man gett sig in på. Phew! 🙂

 4. Älskar att vara borta och gör saker på semestern, svårt med semester hemma… trodde det skulle bli bättre med husflytten men icke, där är vi ju jämt annars;-). Mkt andra barn och vuxna är också topp (fast vi tog två ensamveckor i Grekland bara vi och ettåring+treåring och det var också väldigt härligt, frös ju inte och kunde bada hela tiden!!!)

  • livetfrandenljusasidan.se Reply

   Hemma-semester är mer utmanande pga att det blir så mycket fokus på fixa-trixa på vanligt gammalt sätt, för att inte tala om alla måltider som ska serveras till barnen 😛

   Låter väldigt mysigt med två veckor i Grekland!

Write A Comment