Takbaren TAK, Stockholm och restaurang TAK

Av alla ”rooftops” som dyker upp i Stockholm för tillfället, så är det takbaren TAK som är allra mest snackis. Kommer man till ingången vid Brunkebergs torg vid bästa after work-tid kan det vara lång kö, på gränsen till att det kan vara läge att vända och välja ett annat ställe. Sa jag hype?

Men, det kan man lätt förstå när man ser utsikten. Stockholm är verkligen en av världens absolut vackraste städer, och inte minst från ovan. Med andra ord är det klart värt att besöka takbaren TAK. Kanske lättar trycket när hela området blir klart, det nöjeskvarter som går under namnet Urban Escape. Eller så blir det precis tvärtom – för det ser inte mindre coolt ut att kunna gå över till taket mitt emot. Snart så!

Med andra ord – takbaren TAK är klart värd ett besök för utsikten, känslan, klientelet och även drinkarna även om jag bara tittade på de sistnämnda.

Restaurang TAK åsyftar inte den lite enklare råbaren som liksom baren ligger på översta våningen, utan restaurangen en våning ner. Det är en prisad kock – Frida Ronge, med White Guides ricing star-utmärkelse i bagaget – som ligger bakom restaurangen, och hennes kök är japanskinspirerat med nordiska influenser. Det är en kombination jag älskar, så när jag kom in på restaurang TAK som en del av mitt överraskningsdygn med mina kompisar så blev jag klart förväntansfull.

Menyn var ambitiös, drinkarna fantastiska och inredningen nordiskt sval och japanskt enkel – men ändå mysig. Lyckad kombination!

Jag käkade en underbar röding-sashimi till förrätt och till varmrätt en ”donburi” – en skål med kyckling, inlagd kålrot, karamelliserad lök, ris och bakat ägg. Smakerna var riktigt bra, men det kändes samtidigt inte som riktigt den finess jag kanske hade väntat mig. Men, jag ser fram emot att komma tillbaka och testa fler rätter ur menyn på restaurang TAK. Det fanns verkligen potential!

 

Men innan des kommer jag säkerligen till takbaren. Den kommer vara en hit inte bara i sommar utan år efter år, kan jag tänka mig.

Har du varit där? Vad tycker du?