Mot sommar eller skidsäsong?

Det pratades mycket skidor på festen i lördags. Konstigt kan tyckas, sådär när sommaren precis knackat på dörren. Födelsedagsfiraren är dock den allra mesta entusiasten av alla, och det betydde förstås en sak – en present som är relaterat det. Vi siktar mot en helg i Åre och vår plan är skidtestarhelgen som är i december. Med andra ord en tidig kick-off för skidsäsongen 17-18 (om jag kommer kunna följa med). Det är ju bara 7 månader kvar dit!

Samtidigt så följer flera av mina kompisar Systrar i bergen på Instagram och i andra sociala medier efter mina många positiva ord om dem, och flera är rörande överens; Nästa år måste vi åka till Riksgränsen med dem! Systrar i bergen avslutade skidsäsongen så sent som förra veckan (förutom någon konferensvecka som fortfarande återstår om jag förstått det rätt) just där. Bilderna var helt fantastiska! Toppturer som passar för ”alla”, med skidåkning i en lysande midnattssol närmare 22-tiden från orörda områden på en snöig fjälltopp. Alltså..! Inte konstigt att tankarna på skidåkning väcks trots att sommaren är här.

Tidigare har jag känt mig väldigt klar med snö och vinter efter påsk – som brukar vara sista skiddagarna för oss – men jag börjar känna att jag uppskattar att gränserna suddas ut mer och mer. Alltså – jag älskar att vi har fyra årstider, och kan liksom de flesta tycka att sommaren är för kort. Det är ju dock svårt att göra något åt det, och hellre då njuta av och nyttja kylan och möjligheterna den ger. Som att ha en skidsäsong i sex månader, december till maj, och sommar maj till september. Det är väl fint så?

Min skidsäsong 16/17 summerar jag såhär:

Åre – 3 dagar, januari

Jag kom hem från en månad på Bali med familjen en måndag, och tre dagar senare satte jag mig på ett tåg till Åre för en workation med Influencers of Sweden. Konfererande blandades med skoter- och skidåkning, och vi hade fantastiska dagar. Vädret var ljuvligt på ett sätt som inte borde finnas i januari, och det var som att åka i en konstant soluppgång och -nedgång med tanke på den lågt stående solen och de korta dagarna.

Foto av resebloggkollegan Dryden.

Sälen – 2 dagar + Romme 1 dag, januari

Med anledning av Bali och den spontana Åreturen – och en liten ettåring – så fick jag inte ihop det med mitt kompisgängs årliga resa till Sälen. Däremot kunde jag åka upp till mina föräldrar i Borlänge och därifrån ta bilen upp en tidig torsdagsmorgon och hem eftermiddagen därpå – vilket betydde att jag ändå lyckades få två härliga skiddagar. Åter i Borlänge mötte Henke upp och vi spenderade lördagen i Romme ihop med barnen. Riktigt lyckad kombinationshelg!

Romme – 3 dagar, sportlov februari/mars

Sportlovet spenderade vi hos mina föräldrar i Borlänge, och Romme räcker utan tvekan som system för oss som familj. Vi hade tre dagar med både bara vuxenåkning under de timmar då barnen gick på skidskola, och massa tid för skidåkning ihop hela familjen (minus Meja förstås) och kompisar.

Åre – 4 dagar, april

Min 40-årspresent från min vän Anna var ett ”liftkort vart du vill”. Hon hade gärna siktat mot alperna, men det var lite knepigt att få ihop – men däremot hittade vi okej boende och transport till Åre, och åkte nattåg upp en torsdag och flyg hem på måndagen, vilket gav fyra skiddagar. Vi hade tyvärr rejäl otur med vädret och snö som var enormt tung och blöt så vi fick leta länge för att hitta bra åkning – men det finns mycket utöver skidåkningen som är grymt i Åre. En toppenhelg med trots allt många riktigt härliga åk.

Trysil – 3 dagar, april

Att vi tog oss till Trysil med familjen några dagar över påsk kom som en spontan bonus, då Annas familj letade boende med kort varsel och vi var sugna. Det slutade med att vi ihop hyrde en stuga för så mycket som tre familjer och (mor-) föräldrar – och vi fick hela tre dagars åkning i helt fantastiska förutsättningar. Påsksolen lyste inte på oss många stunder men det dumpade 28 centimeter snö första natten vilket gav otroligt bra snö i backarna de efterföljande dagarna.

Summerat och nästa år

15 skiddagar landade det är rätt bra för att vara mig. Så nästa år då? Jo, jag drömmer efter mycket skidåkning då. Inte minst många turer till Åre, men jag hoppas också på en helg i Alperna. Och Riksgränsen då…. det vore underbart.

Tänker du alls på skidor eller har du lagt ner det för i år (och inte börjat inför nästa)?