Jag har fått flera frågor den senaste tiden om tillgängligt (och gärna billigt) boende nära Romme alpin. Romme är en riktigt bra skidanläggning, och det boende som finns nära backen är superfina Ski lodge – men det är både dyrt och väldigt uppbokat. På sätt och vis så får man det man betalar för, då närheten är värd mycket och rum såväl som faciliteter håller riktigt hög klass. Utöver det finns flera hotell i stan – som passar på att ta saftigt betalt inte minst under lovveckorna – och andra alternativ är vandrarhem såväl som ett fåtal privatägda stugor i närheten.

När jag letade lite åt en kompis nyss så konstaterade jag att i princip alla boenden är både uppbokade och dyra, men jag hittade ett alternativ som jag inte tror så många tänker på – stugor på campingen Mellsta camping, i norra Borlänge. Romme alpin ligger söder om Borlänge, men avstånden är korta – och i en småstad som Borlänge finns inga köer eller annat att tala om. Med andra ord så tar det från Mellsta camping ungefär 20 minuter att åka de 18 kilometrarna till Romme alpin – inte en distans att prata om direkt. Till stan (eller Kupolen som kanske fler långväga besökare har som måttstock) är det runt 10 minuter med bil. Stugorna i Mellsta har lite olika standard, från lite enklare till helt okej fräscha om än samtidigt huvudsakligen enkla – och de ligger väldigt fint med utsikt över Dalälven; Bilden ni ser överst är taget från campingen. Helt klart bra alternativ för en familj som vill ha billigt boende nära Romme alpin! En stuga på 30 kvm med 4+2 sängar (två våningssängar och en bäddsoffa), eget kök och toalett kostar 900 kronor natten under högsäsong.
Positiv bonus är att Mellsta är en skog som har några av stadens allra bästa längdskidspår. Möjlighet att åka både utför och på längden, med andra ord. Just nu är det dock lite varmt så jag tror inte de är så mycket att ha för tillfället, utan de ser nog ut ungefär som nedan – en bild från förra året, vilken också var snöfattig.

För att boka andra, privata stugor så kan man gå via Visit Dalarna på den här länken.

Så – ett tips från mig till er. Jag vill visserligen helst inte att köerna i Romme ska bli längre (fast de är oftast helt okej numera) men vad gör man inte för att sprida lite hembygdspepp till sina kära läsare – Mellsta är min hemmaskog, och mina föräldrar bor i andra änden av den.

2 Comments

  1. Undrar även om det finns prisvärt boende i lilla Säter? Eller i Falun? Båda ligger ju på skapligt ok avstånd.

    • livetfrandenljusasidan.se Reply

      Ja, men absolut – det är såklart superbra alternativ också. Ska man väl åka bil – vilket man får göra till Romme förutom om man bor på dyra (men värda!) lodgen, så kan man lika gärna åka 20 minuter som 10. Så det är bra tänkt! Jag är själv bara inte lika hemma där. 🙂

Write A Comment