pool hemma

Tankar om att ha pool hemma – varför eller varför inte?

Häromdagen var det någon som frågade hur mycket poolen påverkade vår vilja att köpa vårt hus. Säljarna av vårt hus hade inte haft den länge, och jag tror kanske att vissa tror att den byggdes för att göra huset ännu mer attraktivt bland potentiella köpare.

Svaret är att vi snarare såg det som ett minus. Aldrig att vi hade tänkt att pool var något bra att ha, hur mycket barnen än skulle älska det, och vi tänkte snarare att det kanske skulle höja priset – för något vi inte själva var särskilt intresserade av.

När vi sedan stod som köpare i slutänden så tyckte vi väl dock att det var lite kul att det fanns pool. Vi var glada över vårt köp, och då kändes poolen mer som en lite rolig bonus.

pool hemma

Vi flyttade in den 1 augusti för två år sedan, och det blev således en kort säsong med sommar och poolliv i vårt nyköpta hus. Att det var barnens bästa med flytten var dock uppenbart, och skötseln kändes överkomlig.

Förra sommaren, vår första hela sommar i vårt hus, var riktigt dålig inte minst på försommaren. Poolen nyttjades inte så mycket som vi hade önskat men vi lärde oss att ta hand om den med kloreringar, backspolningar och annat. Så i år är vi varma i kläderna och inledningen av sommaren har varit otroligt bra och vi har nog nyttjat poolen mer än vi gjort sammanlagt tidigare år. Det känns annorlunda nu. Att vi har den är helt fantastiskt och vi älskar den allihop.

pool hemma

I eftermiddags kom jag hem från ett pass på SATS, fortsatte med en gräsklippning när jag ändå redan var svettig, och just som jag var klar gick fyra barn upp ur poolen efter att ha legat i i över timmen. Bebisen sov, och jag hoppade i efter en utedusch. Simmade länge, och sedan lade jag mig på en madrass och flöt omkring i eftermiddagssolen i säkert en timme. Lät fötterna hänga över kanten ner i det 30-gradiga vattnet, och sedan fick jag kaffe och en bulle serverad vid vattenkanten så jag fikade från poolläget. Det var underbart, och jo. Det är bra värt, alltså.

pool hemma

Står du i valet och kvalet? Såhär tänker jag om lite omständigheter;

Nyttjar man den?

Ja… Våra barn vill bada ungefär varje dag vädret är okej.

Blir man magnet för alla barn i hela området?

Nej. Fast visst föredrar våra barn att vara hemma med sina kompisar istället för hos dem, men så får det gärna vara den här årstiden. Sedan förstår kompisarna om det är nej till bad också, för det händer förstås – de kommer inte enbart för poolen. Den är en rolig bonus, upplever vi det som.

Kostar det multum att värma upp?

Nja… Det kostar. Vi har möjlighet att ha den på bergvärmen men har inte kopplat om så visst kostar elen till värmepumpen men det är överkomligt. Jag tänker att vi betalar lite extra för hemester (hemma-semester).
Vi har den inställd på 29 grader och är det bara varma nätter (över kanske 14) och hyfsat fina dagar håller den sig runt 30 grader. Blir det ner mot 10 grader om nätterna sjunker den till typ 24. Oftast riktigt varm nu under sommarmånaderna, med andra ord.

Är den jobbig att sköta?

Jag borde kanske inte svara, för det är mest Henke som gör det (jag är gräsansvarig) – men jobbig är fel ord men visst kan det vara lite pyssel. Vi tar hjälp att öppna och stänga den för säsongen, och utöver det lägger vi i veckopuckar med klor en gång i veckan, höjer värden med ”chock”-klor/PH om det behövs (vi mäter enkelt med stickor någon gång i veckan), fyller på lite vatten om det dunstat och backspolar (rengör) kanske en gång varannan vecka.

Hur farligt känns det?

Det där är ju knepigt, förstås… Vi har en ”ovanmark”-pool, så den ligger 1,20 över marken och är omöjlig att klättra upp till. Enda väg in är via altanen där vi också har en grind som vi alltid stänger igen om täcket är öppet och vi inte är där. Små barn kan inte klättra över den, men äldre kan det – men då är de både vara tillräckligt ”med” för att veta att de inte får det (en viktig regel hos oss – aldrig innanför grinden utan vuxen!) och kunna simma eller bottna. Det finns larm för att ha koll om någon är i vattnet som inte kostar särskilt mycket – det kan vara ett bra komplement. Kanske när Meja blir lite äldre…

Vi har alltid täcket på om vi inte är hemma.

Finns det fler frågor jag bör besvara..?


Vi har sutteränghus, så ovan mark blir bra hos oss. Den ligger då några steg ner från altanen som är på mellanplan och några steg upp från ingången på källarplan.