Ännu mer vuxenvänligt Astrid Lindgrens värld? Bo på herrgård!

Jag ska inte säga att Astrid Lindgrens värld är bara barnvänligt för det är absolut inte sant. Det finns nog snarare ingen park i Sverige jag tycker så himla mycket om. Den är otroligt välgjord, det är vackert, de uppbyggda miljöerna detaljerade och sagolika, teatrarna högkvalitativa och skådespelarna som går runt och spelar improvisationsteater ihop med barnen trovärdiga och underhållande. Dessutom är logistiken perfekt tack vare den stora ytan och utspridda matställen och kiosker där saker inte ens är överprisade. På ALV möts man alltid av leenden, och inte ens när vi var där under absolut mesta högsäsong och det var närmare 30 grader varmt var det jobbigt utan vi hade fantastiska dagar. ALV vill man tillbaka till år efter år!

Men, det finns ändå sätt att göra besöket ännu lite mer vuxenvänligt, och ännu mer barnvänligt på samma gång. Senast vi var där, för två år sedan, så bodde vi lite finare på Fredensborgs herrgård. Det är en vacker herrgård från 1875 som ligger en mil söder om Vimmerby i en otroligt härlig miljö. Småland när det är som bäst! Sitt läge mitt på en golfbana gör att många golfare samlas där, men stället är även perfekt för familjen.

Läget

Herrgården ligger precis vid en bad- och fiskesjö, och det finns både brygga och sjöbastu och ett långgrunt bad. Det var perfekt för oss som var där en stekhet sommar!

Rummen

Rummen är ganska enkla och andas snarare vandrarhem än herrgård kan jag tycka, och även om de allra flesta är fina så hade vi otur och tyckte inte alls att rummet var särskilt trevligt. De andra två rummen som vårt sällskap hade var betydligt bättre.

Att göra

På området finns även minigolf, tennis, cyklar, lekrum, biljard och golf men vi hade härligt väder och var mest vid sjön och i den väldigt fina trädgården där barnen hade kul i lekparken. Vi kunde verkligen slappna av på Fredensborgs herrgård, trots att det var många barn i sällskapet och då i åldern 1,5 till 6 år. Ni vet, de där mest intensiva åren när man inte riktigt kan slappna av någon gång…

Restaurangen

Restaurangen satsar på ”här- och närproducerat”. De mestadels klassiska rätterna smakar bra och det är härligt att kunna få en schysst middag på kvällen efter en dag på ALV, men det var inga större smaksensationer eller något som är värt en omväg när vi var där. Bra, som i tillräckligt bra och värt.

Sammantaget

Visst finns många bra boendealternativ runt Astrid Lingrens värld, och Fredensborgs herrgård tillhör säkerligen ett av de lyxigare. För oss var det verkligen värt det, just på grund av helheten. Fräscht och bra boende, en urhärlig trädgård med gott om spring- och lekyta för barnen, lite extra god mat och så härliga sjön som gjord för bastuhäng och dopp. Vi trivdes och skulle gärna åka tillbaka!