Stockholm med barn; Medelhavsmuseet

Medelhavsmuseet är ett av alla museum i Stockholm som är gratis från den 1 februari, och jag och Max besökte det som ett av våra allra första för våra hemmafredagar. Max (5 år) tyckte museet lät otroligt spännande, med sitt fokus på kulturerna kring medelhavet med alla dess gudar och kejsare, myter och sägner, arkeologiska utgrävningar och inte minst gravkammare som toppas med mystiska mumier.

Medelhavsmuseet barn

Medelhavsmuseet har relativt luftig yta, och lämpar sig väl med småsyskon i barnvagn.

Medelhavsmuseet barn

Att verkligen greppa att sakerna bakom glasen hittats vid utgrävningar och härstammar från väldigt långt tillbaka i tiden, så långt som 7000 år, kan kännas svårt att förstå, men vår 5-åring är av typen som verkligen lever sig in i de fantasierna och som klart fascinerades av allt från kokkärl till krigsredskap. Vi gick runt i museet riktigt länge och tittade noga och pratade om allt som visades. Spännande! Och tänk att saker kan vara så gamla!
Att jag personligen fick svår existensiell ångest – ni vet, tidens gång och historien och hela livet som förhoppningsvis blir långt men jämfört med historia på 7000 år är så enormt kort och allt sånt (phew!) – har ju egentligen föga med själva museet att göra och bör väl lämnas osagt.

  
Extra spännande var förstås det där med gravkammare och skelett, människovarianter såväl som från hundar och andra djur. Läskigt? Ja, jätte!

Medelhavsmuseet barn

Spänning såväl som läskighet var dock ännu mer i topp när det kom till mumierna. De var kanske inte exakt som Max föreställt sig, men samtidigt ändå ännu värre. Fantasi i kombination med det som de facto visades gjorde gravkammaren under mark lika otäck som fascinerande. Jag vet inte vad som var värst, var det ögonen på en kista (se längst upp till höger nedan) eller själva mumielådorna?

Det var häftigt att se Max så fascinerad, och vi pratade massor om tiden, landet, historien och allt runt omkring. Jag är inte så mycket för att köra något extra tjockt filter för barnen, utan tänker mer att äkta vara är det som ger avtryck och som etsar sig fast i minnet, men kanske borde jag tänka om där….
Möjligen är de barnvisningar man kan ta, eller rättare sagt audioguider där man kan bli bekant med barnen Merit & Bes, och höra det pratas om Gravens hemlighet och där man kan följa olika barnspår som exempelvis Bronsdolkens tid med Hylas & Piras, Sfinxspåret och Bamsespåret med Herkules tolv stordåd lika lärorikt och spännande som en mammas icke-pedagogiska (läs: läskiga) berättelser.

Medelhavsmuseet barn

För… Max betyg på museet är nämligen att det var jätteintressant och spännande (säg 4 plus ungefär) men att det var så läskigt så att han  aldrig, aldrig vill komma tillbaka igen (ett starkt minus). Det är något han upprepat konstant den månad som gått sedan vi besökte Medelhavsmuseet; det var verkligen kul att gå på museum och det vill jag göra snart igen, men jag vill aldrig mer gå till Medelhavsmuseet för mumierna är alldeles för läskiga. Usch så enormt läskigt!

Medelhavsmuseet barn

Okej! Han ska slippa komma tillbaka, men för dig som funderar så är Medelhavsmuseet ett trevligt litet museum för både vuxna och barn, och väl värt ett besök inte minst nu när det är gratis. Själva testar vi vidare i utbudet och hoppas hitta större varianter som är spännande utan att vara skräckinjagande. Även om det sista nog stod mer för just mitt barn snarare än att det utgör en sanning för alla.