Vår trädgård, piratskeppet och bortskämda barn (?)

Våra barn kan tyvärr inte påstås ha blivit särskilt mycket ”utebarn” under det år vi bott här. Vi hör våra föräldrar i oss själva när vi tjatar om att ”nu måste ni faktiskt gå ut och leka!”. De hoppar förstås studsmatta ibland, drar omkring och leker ibland men det är ändå rätt trögt. Vi försöker införa boll-lekar och annat, och borde kanske köpa mer utomhusleksaker hem så att utbudet blir större, men ändå…

Den plana och boll-leksvänliga delen av trädgården är inte större än såhär, men klart tillräcklig för lek. Något barnen tjatar en del om, framför allt Stella, är en trädkoja. Det är något hon verkligen romatiserar om. Samtidigt så leker de måttligt i det ”skepp” som står i trädgården och ofta klagas det på att det kan komma in någon spindel osv. Som att det inte skulle göra det i en trädkoja? Suck!

Skeppet är inte i allra bästa skick men vi (läs: farfarn) har lagat det som behövts och bytt ut lite delar och jag tycker att den ändå borde vara i tillräckligt bra skick för små barn. Jag skulle ha älskat en sådan här som barn!

De klättrar gärna upp med hjälp av repstegen och jag har funderat på att sätta riktiga klättergrepp på baksidan som är en heltäckt vägg utan fönster. Det får bli nästa år när vi snyggat till gräsmattan bakom lite.

De leker mest uppe och idag ställde de dit lite möbler som den utflyttande grannen kom över med, och om ni undrar kring färgen så var det noga utvalt av barnen förra året – Stella turkos och Max rosa (skulle aldrig hända idag för hans del…)

Som sagt, hur de kan undgå att komma igång med riktigt roliga lekar med en massa hemligheter här..?!

Idag kom de på att de väldigt gärna ville köpa mer färg och fortsätta måla. Det blev vitt den här gången, yippe för det valet, och vi får väl se om det får dem att leka mer…
Redan i början av sommaren föreslog jag att de skulle pimpa skeppet ännu mer, med egengjorda tavlor och gardiner, någon flagga i flaggstången och så och de var jättesugna på det med när de sen inte lekt där har jag inte pushat det och det har varit rätt svalt.

Vilken är er bästa uteleksak? Har ni något att rekommendera?

Nästa år ska jag fixa en gungställning. Det är inte huvudsakligen för Stella och Max skull, de gungar inte jätteofta, utan jag tänker att det kommer behövas till lillasyster – och ska jag börja hänga nere på tomten (som ligger på motsatt sida från altanen) tänker jag att jag vill sitta skönt. Den här kombon, hur härlig vore inte den?

  Rejäla gungställningar i trä är riktigt dyra, men jag har fått tips om att byggvaruhus säljer beslagen från t.ex Jabo och då kan man lätt bygga själv om man är lite händig (eller har händiga personer i sin närhet). Då kan jag också förlänga stommen en aning så att sittgungan får plats.