Att rida islandshästar med Eldhestar – Island dag 3

Imorse blev vi upphämtade med minibuss och skjutsade till företaget Eldhestars farm. Hela 350 hästar bor i stallet med omnejd så det är verkligen enormt. Vi valde en ridtur med dem för kombinationen många valbara turer både sett till längd och naturupplevelse, tydlighet/professionalism och till ett pris som kändes ok. Avståndet på 25 min till Reykjavik kändes också lagom.

Jag tycker att farmen var lite väl stor, det kändes rätt avlägset alla andra åkrar med fritt springande hästar och små charmiga stall vi sett under våra dagar på rull. Samtidigt så var grupperna man red i små, 2-6 personer bara, och alla guiderna vi hade kontakt med verkade kunniga och var väldigt trevliga (och pratade olika språk, inkl svenska). Hela upplägget kändes säkert och proffsigt.

Det jag gillade minst var dock att inramningen faktiskt inte var så speciell. Annars har jag känt att jag konstant varit tagen av varje kilometer som passerat, men här var det relativt resten av Islands magiska natur ganska ”normal” natur. Vi såg för första gången träd och långa slätter och trots att vår tur gick längs en bergskam, över strömmande åar och stundtals kantades av rykande varna källor kändes den lite trist.

Roligt var dock ridningen i sig och den var verkligen härlig. För en icke-ridkunnig (alls) var det också lite coolt att gå från att kunna styra hästen hyfsat begränsat till att kommunikationen tog sig rejält efter dryga hälften. Möjligtvis tänkte hästen att bättre instruktioner från den patetiske ryttaren inte skulle komma och började agera på det som ändå försökte kommuniceras och agerade snabbare på det. Well. Det var helt enkelt grymt kul att gå från lugn skritt till fartig tölt, vilket är islandshästarnas egna gångtyp, och skumpa ordentligt fram i rätt högt tempo. Leendet satt oftast riktigt högt uppe under de 2,5 timmar vår ridtur pågick.

Så på det stora hela var det en riktigt härlig och rolig upplevelse, men en nästa gång (sådana lär det bli på Island!) letar jag nog runt lite intensivare efter alternativ med inramning som kan ge en mäktigare känsla.

eldhestar