Like A Girl. I min familj.

En av veckans viktigaste delningar är denna. Se, bara gör det.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs]

För visst är det sant? Visst har vi under vår uppväxt alltid hört det, att det som klassas som ”tjejigt” är lite sämre. Att vi som tjejer är lite sämre. Tjejkast, tjejracket i brännbollen, tjejiga känslor. Leka som tjejer, umgås som tjejer (begränsat, bara två och två – eh say what!?), bråka som tjejer (med känslor och ord istället för styrka, eller vad? Skulle kunna klassas som något bra för alla att kunna…), bete sig som tjejer.
Eller så fick man en komplimang. ”För att vara tjej är du ganska bra på …”. Tänk om det varit omvänt! Att varje komplimang till en kille skulle börja med ”för att vara kille är du ju faktiskt riktigt snäll”. Ärligt?

Jag tycker om att vara en förebild för mina barn vad gäller att vara stark och orka, att ta lika mycket plats i diskussioner som alla andra, att till 100% vara deras mamma men ha egna intressen och värna om mitt egenvärde både privat och professionellt, att leva i jämställt förhållande. Jag hoppas att de båda inte ser någon begränsning hos sig själva. Att de fortsätter klättra högt, springa snabbt, hoppa långt och sikta högre.

20140629-095413-35653165.jpgLike A Girl i min familj.

Och Stella. Min fina dotter. Hon som vågar och vill alla karuseller, som älskar när saker snurrar snabbt, snuddar vid himlen och vänder dramatiskt, som springer för fulla livet, sparkar på bollar med glädje och testar gränser, utmanar dem för varje dag som går. Aldrig, aldrig ska jag låta någon tro att det kön hon fötts med är en begränsning för henne i livet. Att det placerar henne i ett fack och påverkar hennes naturliga lämplighet för något – varken idrott, matlagning, lugna lekar, hårda kast eller något. Det är det genus handlar om för mig och det är därför jag inte kommer vara tyst. Det är därför jag slutat vara det även i sammanhang där det kan tyckas smartare att ligga lågt. Text är enkelt, för där kan man läsa igenom igen och se till att saker inte missuppfattas medan det i tal kan komma ut för snabbt och fel ibland. Med utrymme för misstolkningar. Men nej, jag tänker inte vara tyst. För jag tänker stå upp för det, jag tänker inte vara tyst. Like A Girl, det med. I min värld.

Vad är Like A Girl i din värld? Dags att omvärdera, eller dags att värna om det ännu starkare?