Reseinspo: Att äta på resan (transporten) och lite om mellanmål

Det här har jag tänkt på lite mer efter min resa till Indien. Vi flög med Lufthansa och maten var under all kritik. Den var inte bara otäck utan också i princip obefintlig. Vi åkte klockan 6 på morgonen och fick den flygningen till Frankfurt en liten (oätlig) macka. Flyget till Chennai pågick 10 – 21 och under den tiden fick vi en liten påse cashewnötter, lunch bestående av en fjärdedels kycklingfilé och lite ris samt en grönsallad och sedan en (oätlig) smörgås igen till ”middag”. När vi kom fram motsvarande 21 var klockan 01 på natten lokal tid. Det är helt galet! Ärligt talat så hade inget av det vi serverades gått att äta om man inte varit svinhungrig.

Såhär är det ofta på flygresor som ju också även ofta både inleds och avslutas av transport. Man får oftast bättre mat än ovan på flyg men det är verkligen inte bra. Mellanmål är söta, maten för lite och nej – vill man tänka lite på både hälsan och mättnaden gör man bäst i att själv komplettera.

Mina bästa mellanmål vid resor är keso och ägg. Keso för att förpackningarna är smidiga och det mättar bra, och för en resa på ett halvt dygn håller en ny keso fräschören. Ägg är geniala i sin egna naturliga förpackning skalet och är min absoluta favorit. Till Indien skrattade mina kollegor lätt åt mig när de såg mitt 6-pack ägg i autentisk kartong – ”du och dina ägg” typ, men innan vi var framme i Chennai hade jag försett två av dem med ägg och ingen skrattade då. Nötter är också bra men lite trixigt för man kan inte glömma att många har allergier.

Jag vill också slå ett slag för bra proteinbarer, ett gäng sådana i väskan inför en resa och situationer då du inte själv kan styra över din kost och du har mycket att vinna. Jag är sååå tacksam för att jag hade några barer (quest bar) med mig som jag kunde peta i mig på eftermiddagen när alternativet i konferensrummet var Maryland cookies. Enbart. Gör din research noga dock, de flesta är extremt sockriga och knappt bättre än de där kakorna.

Mellis i allmänt är en utmaning för mig, både att komma ihåg att få i mig och att ha tid att fixa med, men jag jobbar på det. Allt med fler moment än ungefär 1,5 går bort. Sa jag att jag lätt fastnar vid ett par ägg..? Koka på morgonen. Skala. Ät. Klart. Genialiskt.

20140328-125139.jpg Normalt inslag i min väska – träningsväska såväl som handbagage. Ett paket ägg med 1-4 kokta ägg.

20140328-125145.jpgNågra mellisar från veckan som gått. Längst ner till vänster överlägset vanligast. Smoothie godast, mango och mangoröra ”bara bär” i chiapudding (kokosmjölk och chiafrön) ambitiösast, färdig keso med nötblandning i locket från jobbcaféet dyrast.