Bra val, nya vanor

Att införa nya vanor i livet är inte någon helt enkel sak. Man måste ha en övertygelse och kombinera det med en idé, och sedan se till att det händer. Inte en dag, för det är ingen vana. Flera dagar i rad, ja faktiskt så säger man att det tar 21 dagar. Eller 66. Eller 90. Det finns lite olika åsikter kring det där. Men att man måste arbeta in dem är något som är säkert.

Jag har kämpat med rätt många vanor. Till exempel är mitt normaltillstånd att snooza så länge det går på morgonen och att sedan inte äta frukost, utan faktiskt helt utan problem strunta i mat fram till lunch – och sedan förstås lida för det resten av dagen (sug, hunger senare etc). Att äta frukost är inget som kommer naturligt utan jag har fått arbeta in det som en vana. Detsamma med mellanmål, nyttiga sådana.

Nu i mars tar testar jag nya vanor. Det är ett gäng bloggare som dragit igång en utmaning med #bravalnyavanor. Jag tycker ni ska läsa om den hos fina Linda. Alla som är med i utmaningen (och med det även följer med i facebookgruppen med samma namn) ska försöka lägga till och skapa nya kostvanor i vår vardag, allt utifrån våra förutsättningar.
Lägga till.

För mig är det hela skillnaden, det där med att lägga till, för jag skulle inte hoppa på något som innebär mixtrande. Jag tror inte på totalförbud, jag tror inte på att vänja kroppen av vid att hantera något den ursprungligen klarar (läs: gluten, laktos, kött (det senare av andra anledningar är förstås bra, men jag som varit utan kött i över 8 av mitt vuxna liv år vet hur kroppen fungerar vid avvänjning såväl som när man börjar igen), osv).

20120826-123039.jpg

Första veckan fokuserar vi som är med i utmaningen på att lägga in en morgonrutin med några minuters morgonyoga/meditation, hälsosamma morgondrycker och naturliga sötningsmedel. Det blir en stor utmaning bara det, inte minst baserat på mina bekännelser ovan… Gå upp tidigare för några minuter i stillhet? Inte bara äta en snabb tallrik fil med musli? Ojoj.

Fortsättningen eller ja, hela innehållet i utmaningen ser ut såhär, och jag tycker ni ska hänga på! Pepp!

  • 1a veckan: veckan: ny morgonrutin: Varmt vatten med citron/cayennepeppar, morgonmeditation och grön drink. Samt foksuera på naturliga sötningsmedel (hitta nya sätt att ersätta sockret med tex dadlar, banan, honung, bär osv – för att hålla jämnt blodsocker- & energinivå)
  • 2a veckan: smidiga mellanmål Snabbt, enkelt och näringsrika mellanmål som håller oss pigga hela dagen!
  • 3e veckan mejerifria alternativ (nötmjölk, cashewyoghurt, havreost osv)
  • 4e veckan Eau naturell baby! Välj det som naturen bjuder på, allstå inte industritillverkat. Grönsker, vilt kött mm

Så. Två dagar kvar och jag är peppad att försöka få in bra val och nya vanor i min vardag. Heja!