Barnprogram, Diego, Bu och Bä

Häromdagen twittrade Alfva om “vad är det för skit? Blä. Usla barnprogram alltså”, och programmet hon syftade till (just då) var Diego.
Det fick mig lite att fundera, för nog finns det enormt mycket skräp i barnprogramsvärlden, men just Diego är barnens favorit här hemma och ett program jag gärna uppmuntrar dem att se. Jag tycker att det är mysigt och lärorikt. Diego räddar utsatta djur på olika sätt, och på vägen får barnen lära sig en hel del om både djuren och den värld de lever i. Vad finns och finns inte i Afrika och vad äter en krokodil egentligen? Här hemma pratar barnen en hel massa om djur jag knappt känner till och de kan detaljer om dem. Lite engelska blandas in i programmet och barnen svarar på frågor och hänger med lite mer aktivt till skillnad från när de slötittar på andra program. Diego är 8 år, äventyrlig och har en förmåga att kommunicera med djur, och är kusin till Dora som i Dora Utforskaren. Jag gillar Dora rätt bra också, hennes små äventyr riktar sig bra till de lite yngre. Max blandar fortfarande mellan Diego och Dora, och ibland är båda med i Diegos program. En tredje huvudperson är Diegos syster Alicia som är riktigt smart, och tar hjälp av böcker för att ta reda på sånt hon inte kan. Någon skrev någonstans att Diego spär på könsroller och är dåligt ur genussynpunkt, men jag tycker inte det. Det är tre barn med i de här programmen, två tjejer och en kille, och alla är bra på olika saker. Jag tycker inte man behöver göra en större grej av det än så. Mina barn tror jag knappt reflekterat över vem som är vad och vem som är bra på vad.
Så nej, här hemma får Diego och Dora väl godkänt och jag är glad så länge dessa program är favoriter!

20131126-122034.jpg

Små Einsteins är ju annars ett fantastiskt program, de perioder då de varit intresserade av det har jag jublat. Stella tittar mycket på Horseland, det är jag mindre förtjust i. Stereotypt och utgår ifrån att några är elaka (för att någon är snyggare/rikare/mer framgångsrik) men till slut så förstår de elaka att den där perfekta personen är snällast av alla och så blir alla kompisar. Isch. Backyardigans har Stella slutat titta på, och jag ska ärligen säga att jag själv inte orkade lyssna på det så jag har mindre koll på det. Samtidigt så är jag glad så länge de mer våldsamma inte intresserar, jag tycker inte att 5-åringar ska se varken Beyblades eller ja – sånt. Jag märker att barnen på Max avdelning ser sånt i mycket högre utsträckning än Stellas, och det bidrar till både hårdare ord och attityd.

Något som förvånat mig är för övrigt att Max – som älskar bilar – inte fastnat för varken Cars, Rorri, Byggare Bob eller något av de där typiska bil/byggar-programmen.
Programmen ser de förresten mestadels på Netflix eller SVT (/play). Här finns varken Nickelodeon eller Disney-kanaler.

Vad funkar bra hemma hos er? Har ni några tips eller förslag?

  1. Vi har inga tv-kanaler alls hemma, och har inte heller haft så länge barnen funnits, så vi har hela tiden kunnat styra vad de kan och inte kan titta på. Skönt, tycker jag, då vi har kunnat sålla rätt bra bland utbudet.
    Favoriter hemma just nu: Nicke Nyfiken (finns både filmer och enskilda avsnitt), Barbapapa, Dora, Cars (bägge filmerna), Byggare Bob, Nalle Puh, Molly Mus, Fåret Shaun, Pingu, Mr Bean (inget klassiskt barnprogram direkt, men Fredrik introducerade det i helgen och de skrattade så att de grät!) och Bamse.

    1. Bra tips! (Pingu återkommer Max till ofta förresten! Och jag älskar Nicke Nyfiken, framför allt filmen i NY och med Jack Johnson…)
      Jag fattar inte egentligen varför man är mer OK med tv än film – film/netflix är ju bättre när man kan välja och begränsa. Det är nog att tv blir lite mer att man ”bara slår på en stund” och film mer aktivt. HElt fel ju, egentligen.

      Mr Bean! Haha! Måste testa!!

  2. Mina barn älskar Dora & Diego mest av alla program…och båda två lika mycket. Jag är väldigt noga med genus och har inte reagerat på att de ska spä på könsrollerna….fast jag har inte kollat flitigt heller. Igår ville Ossian ha en rosa tröja som Dora, men inte för att Dora är en tjej utan för att Dora är Dora. Ett omtänksamt och äventyrligt barn.
    Både Nico och Ossian slänger med engelska ord, ” cän Aj häv a potatooo ” frågade Ossian vid matbordet igår. Grymt bra!
    Vi har bara Netflix nu för tiden, och Disney kanalen skulle de aldrig få kolla på. Bolibompa har jättekonstigt program ibland… Pyjamasklubben ” bara för tjejer ”, nej tack!

    1. Vad kul att dina också gillar Diego och Dora, och kör med engelska uttryck. Det är så himla kul! Max räknade till 10 på engelska för mer än ett halvår sedan – utan att jag visste att han kunde. Dora, förstås. 🙂

      Ja usch alla sådana på bolibompa går nog mig förbi tyvärr… har inte så bra koll just på morgnarna och ibland efter förskolan när jag håller på med maten eller så…

  3. I hate to say it, men favoriten just nu är Tom och Jerry. Jag vägrade låta barnen kolla på det länge, men gjorde vid något svagt tillfälle en deal med Tobias att Sebbe skulle få se det när han fyllde 5 år. Well, nu är han 5, och som bonus kollar såklart lillasyster (3 år) också. Suck.

    När jag väljer sätter jag på Little Einsteins. Grymt bra, på alla sätt. Älskar att de fokuserar på klassisk musik!

    1. Vilket erkännande! 😉
      Jag älskade också Tom o Jerry när jag var liten. Tror inte de reagerar så hårt på att de är lite våldsamma, de är ju mest knasig katt & råtta i deras värld kan jag tänka. Och så som allt annat så går det ju i faser.
      Eller hur är det bra, små einsteins. Måste skaffa igen – har bara på dvd-film och nu äger vi ingen spelare…

  4. Jag har tyvärr inga tips för här gäller precis samma. Backyardigans gällde fullt ut länge, sen en period med Dora men även min treåring har fastnat totalt för Diego och kan hur mycket som helst om alla exotiska djur som räddas.

    Precis som du säger så måste jag hålla med om att alla tre är barn, jag har inte reagerat utifrån genus att det skulle vara snefördelat, kanske naivt av mig men ja7g tror det är svårt att hitta så mycket bättre. Nån gång när A suttit och kollat själv med plattan hade hon knäppt igång nåt med små häxor med stora hår. Det var totalt fruktansvärt och handlade bara om tjejer och deras fixering vid utseende och popularitet… blärk.

    1. Verkar vara många som kört samma race! 🙂
      Jag tror också att Diego och Dora är bland de bästa programmen på väldigt många sätt.

      Jag har flera program jag hindrat på netflix – men det är väl bara en tidsfråga innan det knäpps på olämpligheter utan att jag märker det.
      Rapunzel har Stella tittat på, men jag har inte suttit med så aktivt… Hm.

  5. Älskar Dora och Diego, både jag och A. Uppmuntrar också Spöket Laban och Pettsson och Findus. Däremot har jag gömt filmer med teletubbies, står inte ut med Bubbelguppies eller Bilar.

  6. Vi har inga betalkanaler för kidsen, Barnkanalen är det som gäller. Felix som snart blir 8 hanterar youtube själv och kan kolla på allt från motorcross (sportnörden vet du:)) till Tsunamis och jättespindlar vilket jag tycker är bra. Han stämmer av med oss innan han börjar kolla så att vi kan ok’a det. Just nu är även Lassemaja favoriten (och Simpsons men det får man väl knappast skriva:)) I överlag gillar jag inte tecknade barnprogram, särskilt inte på de kommersiella kanalerna men vad gör man. Norah gillar Dora och har lärt sig massor av att kolla på det, nu kör vi Dora på DS istället, funkar det med! Klassiker som Emil och Madicken går varma de ggr barnen ska enas om en film, det gillar jag! Egentligen tror jag inte att barnen tar sån skada av vad det kollar på – Felix har kollat igenom Starwars Triologin med Magnus, han fattar ju inte vad de säger men tycker att det är coolt. Allt är ok under kontrollerade former – däremot är tiden framför tv’n mer viktig. Jag försöker få till några kvällar under vardagarna då vi inte alls sätter på tv’n (eller spelar dataspel) utan bara fokuserar på annat. För oss är tv’n ett sätt att få barnen att varva ner rent fysiskt, med så mkt spring i benen behöver de något att fokusera på så att de kan vara still!

  7. Obs att jag alltså fällde mitt avgörande för Diego efter ett avsnitt. Jag får väl engagera mig lite i barnets tittande och kanske ändra min uppfattning, för hon älskar det ju. Vi har ju inte heller tv längre, utom gratiskanalerna och tyvärr känner jag att hon hade betydligt mer barnvänlig tv med Disney Junior än SVTBarn ändå.

    1. Jag vet, och jag menar verkligen inget mot dig (men det har du nog redan förstått 🙂 )
      Det är många program de tittar på som jag har superdålig koll på! Men ja, gillar Diego. Innan jag skrev detta googlade jag dock lite och hamnade i några trådar på Familjeliv där flera höll Diego och Dora som sina värsta. Så det råder delade meningar, helt klart.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *