Jag skrev ju ett ganska långt inlägg om det där med överdriven hälsa i förra veckan, och hur jag tycker att jag läser om mycket ohälsosamt beteende från de som ska inspirera till hälsa allra mest. De som jobbar med det.

I helgen kom en av dessa, Anna, ut med ett väldigt öppet inlägg om hur bägaren runnit över för henne. Hon skriver nu in sig på en ätstörningsklinik och från och med idag ska hon ’tappa kontrollen’. Konstigt det där, hur tappa kontrollen och återta kontrollen kan vara så mycket samma sak men med så olika innebörd för olika människor. ”Jag behöver ta kontroll över”, ”jag behöver släppa på kontrollen gällande”. Ett annat tecken på hur svår balansgång det är. Hur man håller sig i mitten på en smal bräda där man inte vill tappa över åt något håll. Och går hjärnan åt ett håll och kroppen åt ett annat är man rökt.

Våra hjärnor proppas totalt med information om allt, utan uppehåll. Löpsedlarna skriker åt oss. Gå ner i vikt på 3 veckor! Det farliga bukfettet! Kändisarnas nakna sanning – celluliterna, bilderna! Så blir du en vinnare! Det farliga med size 0! Höstens snyggaste klänningar! (på stjärnor med size 0, förstås)
Vems hjärna har kapacitet till att få fram rätt nivå av detta? Vem har en kropp som tydligt signalerar rätt och fel? Vem lyckas lyssna på den, på sin kropp, i det eviga bruset våra hjärnor utsätts för?

Det är verkligen stort av Anna att ta tag i sina problem, och inte minst stort att dela med sig av det. Det måste vara precis hur tufft som helst. Anna – nu är du en förebild, mer än någonsin tidigare.
Det ska bli spännande att följa Anna på hennes resa. Jag hoppas hon hittar balansen och välmåendet, innerligt.

Bara för att Anna insett att det slagit över så är det inte nu lugnt i träningsbloggvärlden, absolut inte. Vi har nog inte sett den sista personen som går åt det här hållet. Och en grundtanke jag länge haft är om man verkligen klarar att ha ett bagage med ätstörningar från yngre ålder och samtidigt jobba med träning och därmed låta det genomsyra i princip varje timme av sin dag. Jag har lite svårt att tro det (även om det såklart inte finns någon regel utan undantag). Hjärnan är visserligen smart, men att sätta för höga mål och för hög press på sig själv är otroligt mycket enklare än att sätta rimliga gränser för sig själv på alla områden. Det, det är en utmaning.

20131007-122252.jpg Träning med frihetskänsla. Med vänner på toppen av Hammarbybacken. Bild från Annika.