Asiatisk top notch hemma

Igår hade vi ett par kompisfamiljer hemma, och lagade mat ihop. J är enormt duktig på mat och har tidigare pratat om att göra dumplings själv – och igår kändes det läge. Framför allt är detta verkligen en rätt som det passar bra att laga ihop snarare än att bjuda på – för det är lite pyssligt och tar en del tid. Således väldigt mysigt att göra ihop. Vi gjorde tre olika asiatiska rätter och åt som tre mellanrätter kan man säga. Lax-sashimi med sesamsojadressing, Asiatiska vårrullar (risrullar) och två sorters dumplings. Allt galet gott, och allra godast tror jag laxen är. Den gjorde vi även till nyår och jag har drömt om den sedan dess. Fast förresten, var risrullarna ännu godare än den? Hm Eller dumplingen? Svårt att välja. Så, en fantastisk meny, läs och kopiera!

20130519-214206.jpg

Salmalax

Den här fantastiskt fina laxen är salmalax. ”Den bästa laxen i världen” – läs här. Denna fileas alltså tunt och äts rå – godare än bästa köpesashimi. Det som höjer denna till skyarna är dock dressingen, är en fantastisk sesamsojadressing. Och wasabikrämen till adderar verkligen – men kan uteslutas om man inte orkar.

Sashimi: Salmalax koriander sesamfrön

Sesamsojadressing: 1 dl japansk soja 0.5 dlolivolja 2 msk vatten 2 msk risvinäger 2 msk sesamolja 2 msk flytande honung 2 msk dijonsenap

Wasabikräm: 2 dl crème fraîche 1 dl  inlagd ingefära (gari) 2 msk wasabipulver/pasta

Gör: Skiva laxen hyfsat tunt (tänk sushi-tjocklek). Lägg på fat. Ringla över sesamsojadressing. Sprinkla sesamfrön, garnera med koriander. Servera mer dressing och wasabikrämen till.

20130519-214219.jpg

Färska vårrullar

Färska vårrullar har jag aldrig gjort själv tidigare men smakerna är fantastiska och fräscha. Det var också riktigt enkelt faktiskt, helt klart något jag kommer göra många fler gånger. Dipsåsen man dippar i är enormt god.

20130519-214229.jpg Intressant konsistens, och sladdrigt men ändå förlåtande. Och så härligt det är att laga mat med så fantastiska färger! Och så lite rosa mitt i också 😉 

Ingredienser: Rispapper Glasnudlar/risnudlar (koka enligt instruktion, skölj, låt svalna)
Mango skurna i längder Avocado, längder Sockerärtor, tänk tändstickor Morot, tänk tändstickor Gurka, tänk tjockare tändstickor, Koriander, Mynta, Färska, handskalade räkor

Gör såhär: Risapperet blötlägger man en och en (viktigt!)  i sjudande vatten (sjud vatten i en stor stekpanna så blir det enkelt), använd en stekpincett till hjälp. Lägg ut på ren yta (se längst upp till vänster). Lägg på lite glasnudlar. Toppa (på längden) med det du gillar, grymt gott blev det med ingredienserna ovan. Toppa med färsk mynta och färsk korianter. Rulla ihop, vik in kanterna, rulla in sista.

Dipsås: 1 vitlöksklyfta 0,5 röd eller grön chilipeppar lite hackad gurka 2 msk mild risvinäger (äppelcidervinäger ska också funka) 2 msk fisksås 2 msk pressad lime 2 tsk socker 6 färska myntablad Gör såhär: Hacka, blanda. Klart.

20130519-214242.jpg

Dumplings

Sen då, dumplings. Låter avancerat, är pyssligt men absolut inte svårt. Iallafall inte när man är under översyn av en riktig mästerkock. Vi gjorde två olika fyllningar, en vegetarisk och en med räkor. Båda supergoda, och lagom med två sorter.

20130519-214252.jpgDe två olika fyllningarna, ihopplattandet och hur man kan ångkoka dem enkelt.

Dumplingsdeg: Gyoza, färdigutskurna deg-rundlar från frysdisken i asiatiska affärer

Fyllning 1: Grovriven morot Grovriven zucchini Hackad svamp Hackad vitlök Riven ingefära Soja Tabasco sesamolja (att steka i) ev. philadelphiaost (detta hade vi ej igår men lite sån skulle nog gjort susen också)

Gör såhär: Stek ingredienserna morot, zucchini, samp, vitlök och ingefära i sesamolja. Ha på lite japansk soja och lite tabasco, smaka av. Ev låt svalna och ha i lite philadelphiaost.

Fyllning 2: Handskalade räkor (hackas grovt) Salladslök (hackad) Röd chili (hackad) Ingefära (finhackad) Färsk Koriander (grovt hackad)

Gör såhär: Stek salladslöken, chilin och ingefäran lätt och blanda sedan ihop med övriga ingredienser.

Dipsås: Risvinäger Japansk soja Lite limesaft socker/honung

Gör såhär: Rör ihop.

Gör dumplingens såhär: Lägg ut en gyoza/dumplingsdeg. Ha på fyllningen i mitten (avrunnen), tryck ihop lite. Ta lite vatten på fingret och blöt hela kanten runt (det är det som syns på vänsta bilden). Ha över ena sidan och tryck ihop kanten ganska rejält. Ställ dumplingen på högkant och vecka ihop kanten lätt.

Ångkoka såhär: Bäst blir att ha riktiga bambukorgar avsedda för ändamålet – dessa ställs då över en kastrull med kokande vatten. Det saknade vi igår så då tog jag fram min gamla korg för ångkokning (längst ned vänster nedan) och ångkokade i kastrull under lock. Cirka 10 minuter behöver man ångkoka dem, ett gäng åt gången. Servera varma och dippa i dippsåsen.

Totalt lovely och jag kan inte nog poängtera hur skönt mätt man blir av den här typen av mat. Fräscht mät, fräscha och underbara smaker.

Sen hade vi en väldigt trevlig kväll rent allmänt, förstås. Fyra sovande barn (tids nog), i glasen hade vi vitt vin från Saint Clair – en vingård vi besökte när vi var på Nya Zeeland (vilket inte familjen W som stod för sitt favoritvin visste) och först runt 23 kom vi på att vi kanske skulle slagit på TVn för lite eurovision i bakgrunden. Fint så.