Dagens nyttigheter – plättar och muffins

Idag har jag lagat nyttigheter två gånger. Det kan man inte tro när man ser rubriken va?

Då jag imorse skulle köpa kaffe upptäckte jag att jag glömt min plånbok hemma – så det fick bli en spontan sväng hem för lunch. Lyxen i att ha så nära?
I kylen låg en färdigbakad sötpotatis, som jag gjorde igår kväll för att kunna nyttja under veckan. Kanske till mat, kanske till världens grymmast sötpotatisbrownies
Men nu blev den lockande till lunch, och jag drog mig till minnes ett par plättar jag läst om hos Linda och det fick det bli. Väldigt gott blev det, och även om det kanske är lite i underkant till lunch så mättade det helt okej, framför allt med enkel topping med massa keso (och blåbär).

20130513-222401.jpg

Sötpotatisplättar, 1 pers

– 1/2 dl sötpotatismos

– 1/2 dl havregryn
– 1 dl kvarg
– 1 ägg
– 1 msk jordnötssmör
– kanel och vaniljpulver

Lägg alla ingrefienser i en hög bunke och kör slät med stavmixer. Stek till plättar på medelvärme, godast i kokosfett. Servera med bär och kanske keso – kesella – turkisk yoghurt – kokos – freerajda efter eget tycke och smak.

Ikväll hade jag plan på att slänga ihop de där världsklassade sötpotatisbrowniesarna, men jag hade just bestämt mig för att jag inte orkade med det när ett mail med ett tips trillade in. Det lät alldeles väldigt intressant med Paleo-kladdkakemuffins med lakritssmak. Tio minuter senare var de i ugnen och trettio minuter senare avsmakade. Alltså, SÅ goda! Saftiga och välsmakande. Härlig edge med lakrits – men garanterat minst lika goda utan lakrits (vilket min kompis J egentligen rekommenderade).

Receptet kommer från Cilla, på den här adressen och är det första bakverk jag testat som kan mäta sig med sötpotatisbrowniesarna. Därför tipsar jag vidare, ripoff på ripoff på ripoff.

Dessa kvalar in i Ett bättre du’s (mamman till sötpotatisbrownien) efterätts-kokbok. Läs mer om den här.

20130513-222407.jpg

Paleo- Kladdkakemuffins med lakrits

2 stora ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos

5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

1 nypa havssalt
7 stora, kletiga dadlar (lägg i blöt en stund innan om de inte är tillräckligt kladdiga)
2 msk honung

0,5 dl kokosolja
1,5 msk lakritspulver

Sätt ungen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, salt, kakao, lakritspulver, bakpulver och vaniljpulver i en skål. Mixa dadlar och kokos till en jämn massa i matberedare/mixer. Blanda sedan samman dadlarna med mjölblandningen och rör om. Tillsätt äggen och rör om ordentligt. Smält kokosolja och häll ner i smeten och tillsätt honung, rör om.

Klicka i smeten i muffinsformar. I mina silikonformar blev det 8 st, kanske hade varit lämpligt med ytterligare några men så många formar har jag inte. Grädda i 8-10 minuter (8 blir bäst intygar kompis-J). De ska vara riktigt kletiga när man tar ut dem för de stelnar i kylen – där de ska ställas och stå i minst en timme. (Ja vi åt dem efter 10 min dårå..)

Till middag blev det inte fullt lika avancerat men ack så mysigt. På cykel med barnen i cykelvagn (bakom mig) åkte vi de tre och en halv kilometrarna till Vintervikens udde, där vi parkerade oss på en filt och käkade tonfisksallad eller korv på pinne – något viktigt med det där med pinnen när man har picknick har Stella kommit på. Vårkvalitet!

20130513-222416.jpg