LCHF-biffar med mozzarella

Ikväll lagade jag storkok. En stor köttfärssås till barnen (då lådan i frysen som består av ”5-minutersrätter” – ack så välbehövt dessa förskoledagar) börjar sina. Åt oss – eller om jag ska säga mig – gjorde jag biffar på ett recept från Matplatsen som en kompis tipsade om. Det blev otroligt gott! Alltså, superduper. Godaste biffarna typ ever. Jag äter ju inte LCHF (skulle inte kunna leva utan kolhydrater – även om jag försöker ligga lågt eller snarare smart) så jag körde med matlagningsgrädde och lättare färskost. Sen gick det att ha i rätt mycket vatten i såsen utan att den blev smaklös.

Det här blev 8-10 biffar, runt 5 portioner hos oss.

600 g nötfärs
1 förp mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde (jag tog matgrädde)
1 ägg (jag tog 2)
sås: stekskyn 2 dl grädde (matgrädde)
100 g philadelphiaost
1/2 köttbuljongtärning

Blanda färs, ägg, grädde, strimlad basilika, hackade soltorkade tomater. Salta och peppra. Ha i mozzarella skuren i små kuber. Forma till biffar (se gärna till att mozzarellan landar inuti).

Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Lyft upp biffarna och rör ner grädde, philadelphia och buljongtärning i steksyn. Låt koka upp och lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta. (Blir såsen för tjock så späd på med lite vatten)

20130109-225440.jpg

Vad som helst passar till, mathavre blev det idag för Henke för även det gjorde jag storkok av (perfekt att ha i frysen så kan jag ta det till när de andra i familjen vill ha pasta eller så) och själv käkade jag sallad. Funkade alldeles bra det, biffarna är riktigt mättande.
Mer protein och fett tjatar coachen om, för bättre mättnad. Ok.

20130109-225448.jpg

För mig är det super att ha en sån här grej att ta med, för sedan kan jag köpa salladsbuffen i jobbets matsal, som har rätt bra utbud, för 20 kr. Vanligtvis ser mina lunchtallrikar ut något sånt här – och det är ju onödigt att betala ytterligare 50 kr för den där proteindelen vars innehåll jag ju aldrig kan vara helt säker på.

20130109-225549.jpg
Drygt halva tallriken med grönsaker – blomkål, vitkål, morötter mm. 1/3 protein, ofta fisk för den är bra i lunchmatsalen och hemma lagas den lite för sällan. Idag kolja och lax under citron-crème fraiche typ.